ΕΛΛΑΔΑ

«Χειροπέδες» για ύποπτες αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ Τραπεζών

«Χειροπέδες» για ύποπτες αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ Τραπεζών

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθησαν σε συντονισμένη επιχείρηση, ένας 42χρονος άνδρας και μια 33χρονη γυναίκα, ύστερα από ύποπτες αναλήψεις χρημάτων από Α.Τ.Μ. Τραπεζών, σε περιοχή της Αθήνας.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν 14 τραπεζικές κάρτες, τύπου Maestro τραπεζικού Ιδρύματος, που εδρεύει στις Δυτικές Ινδίες, με τις οποίες πραγματοποιούσαν τις ύποπτες αναλήψεις

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνει επιπλέον δύο άτομα για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν στα αδικήματα της απάτης με υπολογιστή, της απάτης, της πλαστογραφίας και της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες, στο διάστημα του προηγούμενου μήνα περίπου, πραγματοποίησαν ύποπτες αναλήψεις από Α.Τ.Μ. υποκαταστημάτων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, συνολικού ύψους 1.153.600 ευρώ.

Ο 42χρονος κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ η ως άνω δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα δύο (2) άτομα, τα οποία αναζητούνται προκειμένου να εξακριβωθεί και ταυτοποιηθεί πλήρως η συμμετοχή τους στις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, που περιήλθαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για οργανωμένη δράση ατόμων που προβαίνουν σε συστηματικές αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από Α.Τ.Μ., με τη χρήση «ύποπτων» τραπεζικών καρτών ανάληψης, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Περιφέρειας.

Για τη σύλληψη των ατόμων αυτών, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες και στοχευμένες αστυνομικές δράσεις και έλεγχο, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν ο 42χρονος με τη 33χρονη, το απόγευμα της 27.05.2013, στην Καλλιθέα Αττικής, ύστερα από αναλήψεις χρημάτων από Α.Τ.Μ. τραπεζικού υποκαταστήματος.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών υπήρξε άμεση συνδρομή και ανταπόκριση από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενώ στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκατέσσερις (14) κάρτες αναλήψεων, τύπου Maestro , χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, που εδρεύει στις Δυτικές Ινδίες, καθώς και το χρηματικό ποσό των (1.900) ευρώ, από ανάληψη που είχαν πραγματοποιήσει πριν τη σύλληψή τους.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι τον τελευταίο περίπου μήνα (χρονικό διάστημα από 29.04 έως 27.05) με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία και με τη χρήση των συγκεκριμένων καρτών, που βρέθηκαν στην κατοχή τους, είχαν πραγματοποιήσει μεγάλες αναλήψεις ύψους (1.153.600) ευρώ. Ακόμα επιχείρησαν να εκταμιεύσουν (67.100) ευρώ. από Α.Τ.Μ., χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης του όλου θέματος υπήρξε συνεργασία της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τα Τραπεζικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, από τα υποκαταστήματα των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι παράνομες αναλήψεις.

Διευκρινίζεται ότι διερευνάται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας ( INTERPOL ) η προέλευση των χρημάτων και οι εμπλεκόμενοι – δικαιούχοι των Τραπεζικών Λογαριασμών, των ανωτέρω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης, διερευνάται το συνολικό ύψος της διενεργούμενης απάτης και η πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Μετά τη σύλληψη των δύο δραστών, ακολούθησαν έρευνες στις οικίες τους, όπου στο σπίτι του 42χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είκοσι πέντε (25) φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm , ενώ κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ακόμα, σε αιφνιδιαστική έρευνα, που ενήργησε κλιμάκιο της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε (συμμετείχαν στελέχη των Υποδιευθύνσεων Οικονομικής Αστυνομίας & Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, σε κατάστημα όπου εργαζόταν ο 42χρονος, εντοπίστηκε εγκατεστημένο ολοκληρωμένο σύστημα (χυτήριο) τήξεως - επεξεργασίας μετάλλων (πιθανόν ευγενών μετάλλων), ενώ επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • (1) πιστόλι με γεμιστήρα και (10) φυσίγγια των 9 mm , το οποίο ήταν επιμελώς κρυμμένο μέσα σε ειδική κρύπτη σε καναπέ που βρισκόταν στο χώρο
  • (1) γεμιστήρας με (6) φυσίγγια 32 AUTO
  • (2) κινητά τηλέφωνα
  • (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
  • (1) συσκευή αποθήκευσης ( USB )
  • (1) σκληρός δίσκος
  • διάφορα χαρτονομίσματα Ρουμανίας και Τουρκίας
  • (3) σφραγίδες ξένων εταιρειών
  • (6) γραμμάτια συνολικού ποσού (15.000) ευρώ
  • πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων και
  • πλήθος φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων (δελτία αποστολής -τιμολόγια, βιβλιάρια καταθέσεων, δελτία κατάθεσης, έγγραφα τραπεζών κ.λπ.), που σχετίζονται με την παράνομη δράση τους.

Όλα τα παραπάνω κατασχεθέντα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι δύο συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης και η αρμόδια Τακτική Ανακρίτρια διέταξε την προσωρινή τους κράτηση (προφυλάκιση).

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης των εμπλεκομένων, αλλά και η πιθανή συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.