ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Με εξετάσεις η εισαγωγή στα πρότυπα πειραματικά σχολεία

ΣτΕ: Με εξετάσεις η εισαγωγή στα πρότυπα πειραματικά σχολεία

Υποχρεωτικά με εξετάσεις θα γίνεται η εισαγωγή μαθητών στα πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, σύμφωνα με απόφαση του Γ΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου θα γίνεται με εξετάσεις και όχι με κλήρωση που ίσχυε μέχρι σήμερα, απορρίπτοντας έτσι αιτήσεις γονέων που ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2013-2014.

Με την προσφυγή τους οι γονείς ζητούσαν να ακυρωθεί το σκέλος της απόφασης που προέβλεπε ότι οι μαθητές έπρεπε να υποβληθούν σε τεστ δεξιοτήτων, έτσι ώστε να εισαχθούν στα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των γονέων ως αβάσιμους, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας αναφέρουν στην απόφασή τους:
«Στην ίδια διαδικασία επιλογής των εισαγομένων συμμετέχουν και οι μαθητές/τριες Δημοτικών που είναι συνδεδεμένα με Γυμνάσια Π.Π.Σ., ενώ οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε Γυμνάσια ή Λύκεια Π.Π.Σ. θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση στο Π.Π.Σ. που επιθυμούν κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως 29 Μαρτίου 2013».

Οι γονείς στην προσφυγή τους υποστήριζαν πως είναι αντισυνταγματική η ανάθεση για τον καθορισμό των προϋποθέσεων εισαγωγής των μαθητών στην Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, ενώ σημείωναν ότι οι αιφνιδιαστικά οι μαθητές θα υποστούν δοκιμασία δεξιοτήτων χωρίς να έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως.

«Η ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αιφνιδίασε τους αιτούντες και ανέτρεψε τον οικογενειακό προγραμματισμό τους, αφού ο νομοθέτης, αφενός μεν, είχε ορίσει ήδη από τον Μάιο του 2011 ότι η Δ.Ε.Π.Π.Σ καθορίζει τις προϋποθέσεις εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια, αφετέρου δε, εξήγγειλε, (με τον Ν. 3966/2011), ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών αρχίζει από το σχολικό έτος 2012-2013, προβλέποντας εύλογη μεταβατική περίοδο ενός έτους, η οποία στη συνέχεια παρατάθηκε για ένα έτος ακόμη», υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας.

Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη πως σκοπός των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων είναι και η προαγωγή της «αριστείας» και όπως υπογραμμίζουν μπορεί να ορίζεται κοινή διαδικασία εισαγωγής για την κάλυψη όλων των θέσεων, προκειμένου να εισαχθούν σε αυτά οι ικανότεροι των υποψήφιων μαθητών.