ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μαθήματα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μαθήματα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ανοίγει από την προσεχή Δευτέρα τις πόρτες του για τους φοιτητές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών του να ξεκινήσουν εκείνη την ημέρα τα μαθήματα προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο κι ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος αναμένεται να αποφασίσουν αυτήν την Παρασκευή το μέλλον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.



Στην κατεύθυνση της έναρξης των μαθημάτων προσανατολίζονται και τα τμήματα Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το κλίμα είναι σαφώς πιο τεταμένο μετά τη σύγκρουση κορυφής ανάμεσα στο Συμβούλιο του Ιδρύματος και τον πρύτανη του, Θεοδόση Πελεγρίνη.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Δημήτρης Μπερσιμάς, το Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) επιρρίπτει ευθύνες στον Θ. Πελεγρίνη για την κρίση που αντιμετωπίζει το ίδρυμα από την οποία, όπως αναφέρεται, κινδυνεύει να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο.

«Κινδυνεύουν πολύ σοβαρά η εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος, το κύρος και το συμφέρον του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και διεθνώς με την αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων (αθέτηση υποχρεώσεων ως προς τους φοιτητές Erasmus, αδυναμία καταβολής κάθε είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής και πληρωμής πιστωτών, καταβολής χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σε εταίρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αδυναμία περίπτωσης διαγωνισμών, κ.α.)» επισημαίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο κατηγορεί τον πρύτανη ότι, δεν διασφάλισε την κατά το δυνατόν ομαλή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία στο ΕΚΠΑ παρά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου, δεν προστάτευσε την ακώλυτη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στους χώρους του Ιδρύματος, δεν πρόεβη σε εντολή για άμεση και καθολική αξιολόγηση του προσωπικού, δεν μερίμνησε παρά τις προτροπές του Συμβουλίου ώστε το Ίδρυμα με τα όργανά του να διαμορφώσουν μια πρόταση προς το υπουργείο ώστε να αποχωρήσουν τα άτομα που δεν προσφέρουν έργο, δεν αμφισβήτησε αλλά ούτε και υιοθέτησε την πρόταση 18 αντιπρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων και αναπληρωτών προέδρων τμημάτων περί της δυνατότητας αποχώρησης 400 υπαλλήλων.

Ο κ. Πελεγρίνης εγκαλείται ακόμη από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για το γεγονός ότι σε επιστολές του προς την πολιτεία χρησιμοποίησε διαφορετικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπονομεύσει τη θέση του Ιδρύματος, ότι επέτρεψε τον έλεγχο της ιστοσελίδας του Ιδρύματος από διάφορες απεργιακές επιτροπές, αλλά και για το γεγονός ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις του ισχυρίζεται ότι με το μέτρο της διαθεσιμότητας το Ίδρυμα δεν θα διαθέτει προσωπικό ασφαλείας και καθαριότητας, μολονότι γνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των υπηρεσιών αυτών έχουν ανατεθεί προ πολλού σε ιδιωτικές εταιρείες.

Στο δριμύ «κατηγορώ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ απάντησε ότι η ανακοίνωση του Συμβουλίου περιέχει ψεύδη και ανυπόστατα στοιχεία. «Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή ενεργούν με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα και τη φήμη του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, καθώς και την υπόληψη του πρύτανή του» τονίζει και προσθέτει: «Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν. Καλώ τον υπουργό Παιδείας, εάν αισθάνεται ότι έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου, να ασκήσει τα νόμιμα».

Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο μεταξύ η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο. Οι πρυτάνεις εξέδωσαν τέσσερα ψηφίσματα με τα οποία εγκαλούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «απαξιωτικές και υβριστικές» δηλώσεις σε βάρος του κ. Πελεγρίνη και του ζητούν να ανακαλέσει, επαναλαμβάνουν ότι το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας του μέτρου της διαθεσιμότητας και καλούν τον υπουργό Παιδείας να αναλάβει «άμεσα τις ευθύνες του για εξεύρεση λύσης», αλλά και να μην προχωρήσει σε έκδοση διοικητικών πράξεων πριν κριθεί η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου από τον μη διορισμό του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Τέλος, καταδικάζουν την «κλιμακούμενη βία και τον νέο κύκλο αίματος που έχει ως θύματα νέους ανθρώπους».