ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω αιθαλομίχλης!

Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω αιθαλομίχλης!

Κλειστά σχολεία, χωρίς καλοριφέρ το Δημόσιο ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Την εφαρμογή «δακτυλίου» στα τζάκια και τις ξυλόσομπες φαίνεται ότι σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινής εφημερίδας το μέτρο θα εφαρμόζεται από 3 έως 15 ημέρες στην καρδιά του χειμώνα, όταν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αναμένεται να χρησιμοποιούνται κατά κόρον, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αιθαλομίχλης.

Το φαινόμενο του «κίτρινου» νέφους είχε κάνει την εμφάνισή του πέρσι -κυρίως στην Αθήνα-, όταν λόγω αδυναμίας προμήθειας πετρελαίου, οι πολίτες στράφηκαν στην καύση ξύλων.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε διευκρινίσεις για το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά και τη λεγόμενη "αστυνομία τζακιών" και η οποία αναφέρεται πως αφορά μόνο έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ η πρόβλεψη για τον περιορισμό της χρήσης των τζακιών αφορά ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πέρυσι τέτοιες ακραίες περιπτώσεις συνέβησαν μόνο μία ή δύο φορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο θα προβλέπεται και διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

Στην κατηγορία μέτρων προστασίας του πληθυσμού, εντάσσεται και η δυνατότητα διακοπής λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των κτιρίων εκπαίδευσης, όπως τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα κτίρια της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υποχρεωτικής, εκπαίδευσης (από 150 μg/m3).

Ανάμεσα στα μέτρα προβλέπεται και η διακοπή ή μείωσης της παραγωγής σε βιομηχανίες τις οποίες χαρακτηρίζει το υπουργείο ρυπογόνες εγκαταστάσεις.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως το υπουργείο Περιβάλλοντος με την απόφασή του είναι έτοιμο να επιβάλει και απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάτι που όπως αναφέρεται αφορά συγκεκριμένους τύπους οχημάτων και σε συγκεκριμένες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Το Υπ. Οικονομικών λέει, τι να καίμε στα τζάκια και τις σόμπες μας

Συναγερμός για το νέφος από τα τζάκια

Αιωρούμενα σωματίδια από σόμπες και τζάκια «πνίγουν» την Ξάνθη!

Απίστευτο: Σχεδιάζουν «δακτύλιο» στα τζάκια λόγω αιθαλομίχλης