ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίκη αρχαιοκάπηλων για το χρυσό μακεδονικό στεφάνι

Καταδίκη αρχαιοκάπηλων για το χρυσό μακεδονικό στεφάνι

Εννέα άτομα, μεταξύ αυτών κι ένας πρώην αστυνομικός, καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για συμμετοχή σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, το οποίο πέρσι τον Ιούνιο επιχείρησε να πουλήσει ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι του 4ου π.Χ. αιώνα, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε από ειδικούς σε 1,6 εκατ. ευρώ.


Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από πέντε έως εννέα χρόνια κατά περίπτωση για υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων, απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και απλή συνέργεια στην αποδοχή. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τρεις από τους κατηγορούμενους οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο.
Στον πρώην αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών και δύο μηνών, ενώ είναι μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην ενός, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Αυτός που ομολόγησε και 'έδωσε' τους υπόλοιπους δράστες ήταν ένας 42χρονος μουσουλμάνος από την Κομοτηνή, που συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση στην Ασπροβάλτα μεταφέροντας το χρυσό στεφάνι.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πέρσι τον Ιούνιο, όταν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 42χρονος, βρέθηκε κάτω από τη θέση του συνοδηγού ένα κουτί από παπούτσια, μέσα στο οποίο υπήρχε το χρυσό μακεδονικό στεφάνι, όπως κι ένα μακεδονικό βραχιόλι.