ΕΛΛΑΔΑ

Οι πέντε δολοφονίες της ρωσικής μαφίας στη Θεσσαλονίκη

Οι πέντε δολοφονίες της ρωσικής μαφίας στη Θεσσαλονίκη

Χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ως «πολυδαίδαλες υποθέσεις» και η εξιχνίαση τους μοιάζει με άλυτο γρίφο. Η δράση της ρώσικης μαφίας είναι έντονη τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας πίσω της ματωμένα σημάδια.


Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» έξι τέτοιες δολοφονίες βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας του cold case, τα μέλη της οποίας επανεξετάζουν κάθε στοιχείο, πραγματοποιώντας ακόμη και σήμερα αυτοψίες στους τόπους των εγκλημάτων.

13 Αυγούστου 2003: Στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του δολοφονείται με Καλάσνικοφ από σκοπευτή ο 40χρονος Γιώργος Τσακαλίδης, γνωστός ως “Τζούμπικ”, ομογενής από τη Γεωργία. Το όνομα του θύματος είχε εμπλακεί σε μακελειό που προηγήθηκε μεταξύ παράνομων ομάδων στην Ευκαρπία. Απέναντι από το σπίτι του, στην Καλαμαριά, βρέθηκε το Καλάσνικοφ, ενώ οι δράστες άφησαν και ένα πιστόλι Τοκάρεφ.
20 Μαρτίου 2007: Ο 42χρονος Γεωργιανός Βασίλης Ποπώφ δέχεται πυροβολισμούς μέσα στο αυτοκίνητό του, στην οδό Γεωργικής Σχολής, από δύο μοτοσικλετιστές. Η εκτέλεσή του γίνεται μπροστά στα μάτια δεκάδων άλλων οδηγών αυτοκινήτων. Το κίνητρο των δραστών εκτιμάται ότι ήταν η αντεκδίκηση για παλιότερο επεισόδιο με την εμπλοκή του θύματος.
1 Φεβρουαρίου 2008: Άγνωστοι “γαζώνουν” το γραφείο μεταφορών του Γεωργιανού Ζάζα Αμπζαντίτζε, στην οδό Χαλκέων, στο κέντρο της πόλης. Εκτιμάται πως αιτία της δολοφονικής επίθεσης, που έγινε μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών που τρομοκρατήθηκαν, ήταν ο έλεγχος των μεταφορών δεμάτων και χρημάτων από τη Θεσσαλονίκη στη Γεωργία.
17 Φεβρουαρίου 2010: Πληρωμένοι δολοφόνοι σπάζουν ένα παράθυρο στην ταβέρνα “Τυφλίδα” σε κεντρικό δρόμο της Πολίχνης και εκτελούν 35χρονο Αρμένιο με το προσωνύμιο “Γκιόργκι”. Οι δράστες αδειάζουν 22 σφαίρες στο θύμα, που ήταν πρωτοπαλίκαρο μαφιόζου, ο οποίος ήταν έγκλειστος στις φυλακές. Τον θάνατό του ακολούθησαν δύο εκτελέσεις Αρμενίων που βρέθηκαν θαμμένοι στον Χορτιάτη, όμως οι δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης.
31 Οκτωβρίου 2012: Στο πρανές της Εγνατίας, κοντά στον κόμβο Λαγκαδά, βρίσκεται νεκρός ο 37χρονος ομογενής Ιωάννης Τομπρουκίδης. Δύο σφαίρες στο κεφάλι ομολογούσαν ότι πρόκειται για εκτέλεση. Το θύμα εμφανίζεται σαν εκμεταλλευτής λεωφορείου, το οποίο αργότερα εντοπίζεται με 55 κιλά χασίς. Μισό χρόνο μετά το όνομα του νεκρού εμπλέκεται σε υπόθεση λαθροδιακίνησης μεταναστών προς την Ιταλία, με τη μέθοδο των “εικονικών επιβατών”.

Πηγή :seleo.gr