ΕΛΛΑΔΑ

Άλλος για το κρατητήριο;

Άλλος για το κρατητήριο;

Με συλλήψεις, απειλές για φυλάκιση, σκληρές ποινές και πρόστιμα, προσπαθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους να στεριώσει τα αίολα ποδάρια ενός κράτους την ίδια ώρα που οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας αιμορραγούν καθημερινά μη μπορώντας όχι μόνον να πληρώσουν την εφορία και τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, αλλά και τα καθημερινά της επιβίωσης τους!

Από την εποχή που ακούγαμε την Βουγιουκλάκη να φωνάζει «άλλος με τη βάρκα του», περάσαμε στην εποχή που καθημερινά ακούμε πλέον ή φοβόμαστε ότι θα ακούσουμε: «άλλος για χειροπέδες;».

Με την καθημερινότητα να έχει καταστεί τρομακτική για πολλούς συνανθρώπους μας, την ίδια ώρα η πολιτεία εξασκείται σε μεθόδους εκφοβισμού χρησιμοποιώντας τα χρέη του καθενός και την αδυναμία αποπληρωμής τους.

xrei33423432

Εδώ και ενάμιση χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας τουλάχιστον δέκα συλλήψεις την ημέρα για χρέη προς το δημόσιο. Άλλοι οφειλέτες μπουζουριάζονται για μικροποσά και άλλοι για μεγάλα. Επισημαίνουμε ότι από την αρχή του 2013 έως και σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για χρέη προς το δημόσιο. Τη σύλληψή τους οδηγεί η δημοσιοποίηση και του ονόματος τους μέσω της αστυνομίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ειδικά για το 2013, ανάμεσα στις χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν, βρέθηκαν και 18 επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που είχε παρουσιάσει πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στη Βουλή μετά από επερώτηση βουλευτή, από τον Γενάρη του 2013 έως και τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, οι συλλήψεις άγγιζαν τις 2.267 για ένα συνολικό οφειλόμενο ποσό: 9.226.765.454,33.

xrei19138232

Σε ότι αφορά στους μικροοφειλέτες που προσπαθούν να επιβιώσουν έχοντας στην πλάτη τους χρέος στην εφορία μικρότερο των 5.000 ευρώ, αυτοί ξεπερνούν το 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Εύκολα, όμως, τα μικροποσά γίνονται μεγάλα, αν προσθέσει κανείς τα πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και 30% για ληξιπρόθεσμα χρέη!

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Κύπρο όπου και εκεί αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που συλλαμβάνονται και καταλήγουν στη φυλακή επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία εξαιτίας της δεινής και βάναυσης οικονομικής πραγματικότητας. Πριν από λίγους μήνες ο αναπληρωτής διευθυντής Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης αποκάλυψε ότι καθημερινά στην Κύπρο μπαίνουν στη φυλακή πέντε με δέκα άνθρωποι γι' αυτόν το λόγο.

Στη χώρα μας τον περασμένο χρόνο βρίσκονταν 4.500 (μετριοπαθής εκτίμηση) κρατούμενοι στις φυλακές για απλήρωτα χρέη προς το δημόσιο.

xrei210231

Δυστυχώς, η Ελλάδα του 2014 επιστρέφει στην Ελλάδα των αρχών του 1900! Τότε που όταν τα όργανα της τάξεως συνελάμβαναν οφειλέτες ακόμη και για οφειλή 20 δραχμών τους οδηγούσαν στη φυλακή! Οι οφειλέτες του δημοσίου δε μπορούσαν να επικοινωνούν με δικούς τους ανθρώπους, όπως οι άλλοι κρατούμενοι και το επισκεπτήριο επίσης ήταν περιορισμένο. Αν δε συλλαμβάνονταν το βράδυ, απαγορευόταν στους συγγενείς τους να τους πάνε ακόμη και μία κουβέρτα για να σκεπαστούν.

Δυστυχώς, η Ελλάδα του 2014 επιστρέφει στην αρχαία της... υπόσταση, στην αρχαία Ρώμη, στην εποχή που στη θέση του χρεοφειλέτη προσωποκρατούνταν αναγκαστικά ο δούλος διότι τότε οι ελεύθεροι πολίτες που είχαν χρέη δε μπορούσαν να προσωποκρατηθούν! «Μέσο όμως αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αυτών ήταν η προσωποκράτηση του δούλου τους. Με το πέρασμα των χρόνων τη θέση των δούλων πήρε ο χρεοφειλέτης.

Κατά τον Κ. Μπέη αποτελεί μέσο εξαναγκασμού προς τον οφειλέτη να εμφανίσει την αφανή περιουσία του και μέσο εξαναγκασμού των πλησιεστέρων συγγενών να εξοφλήσουν το χρέος του ορμώμενοι εξ οίκτου.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι έρχεται σε προφανή αντίθεση με το άρθρο 2παρ.1 και θίγει στο έπακρον την ανθρώπινη αξία, καθώς υποβιβάζει τον άνθρωπο σε απλό μέσο, τον μετατρέπει σε αντικείμενο για την επίτευξη απλώς ενός οικονομικού σκοπού», διαβάζουμε σε μία καταπληκτική μελέτη από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Η ανθρώπινη αξία στην ελληνική νομολογία».

Ψιλά γράμματα πια...

Διαβάστε επίσης:

Σπάρτη: Χρωστάνε στο δημόσιο αστρονομικά ποσά

Και τρίτη σύλληψη για χρέη στην Κρήτη

Χανιά: Σύλληψη 34χρονου επιχειρηματία για χρέη προς το δημόσιο

Ρέθυμνο: 54χρονη χρωστάει στο Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ

Αγρίνιο: Συνελήφθη 72χρονη για χρέη 165 χιλιάδων ευρώ

Απίστευτο: Δείτε πόσα χρωστάει εργολάβος στο Δημόσιο

Kι άλλες συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο