ΕΛΛΑΔΑ

Ευνοϊκή μεταχείριση για τους υπόδικους που επιστρέφουν τα «κλεμμένα»

Ευνοϊκή μεταχείριση για τους υπόδικους που επιστρέφουν τα «κλεμμένα»

Αλλαγή στην ποινική μεταχείριση των υπόδικων για οικονομικά εγκλήματα και κρατική διαφθορά ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ρύθμιση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή θα προβλέπει επιβολή μικρότερων ποινών σε περίπτωση που επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα εξαιρούνται ρητά οι πολιτικοί που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αλλά και υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη, όπως διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Μαζί θα κατατεθούν και οι ρυθμίσεις για την άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, χρημάτων και άλλων κινητών αξιών που έχουν ήδη δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και πάσης φύσεως οικονομικής παραβατικότητας. Παράλληλα, με ειδικές διαδικασίες θα εκποιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα μεγάλης αξίας που έχουν δεσμευθεί.

Η ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους εμπλεκόμενους σε οικονομικά εγκλήματα θα γίνεται με κλίμακες, ανάλογα με το πότε θα επιστραφούν τα χρήματα αλλά και αν θα είναι ολόκληρο το ποσό. Συγκεκριμένα, για όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα και οικονομικά εγκλήματα (φοροδιαφυγή, πόθεν έσχες, υπεξαιρέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα) θα μετατρέπεται η κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα με ποινές έως πέντε χρόνια, αν τα οφειλόμενα επιστραφούν κατά την προκαταρκτική εξέταση.

Αν αυτό γίνει αργότερα, στο στάδιο της ανάκρισης και σε κάθε περίπτωση πριν από την πρωτοβάθμια δίκη, θα τους επιβάλλεται ποινή μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Δεν θα έχουν καμία ευνοϊκή μεταχείριση αν επιστρέψουν τα χρήματα μετά το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης και ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής τους από το εφετείο.

Τα χρήματα που θα επιστρέφονται από τους εμπλεκομένους θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ήδη υπάρχουν 17,5 εκατ. ευρώ από την υπόθεση των εξοπλιστικών, ενώ άλλα 4,5 εκατ. έχουν κατατεθεί από γνωστό επιχειρηματία στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Διαβάστε επίσης: Ατιμώρητα μένουν οικονομικά εγκλήματα λόγω παραγραφής

Όσοι χρωστούν να πληρώσουν κι όχι να φυλακιστούν κ. Στουρνάρα!

Ρουπακιώτης: Δίκες και αποφάσεις εξπρές για τα οικονομικά εγκλήματα