ΕΛΛΑΔΑ

Αντισεισμική πρόληψη: Τι είναι αυτό;

Αντισεισμική πρόληψη: Τι είναι αυτό;

Άλλοι προβλέπουν, άλλοι παρατηρούν κι άλλοι απλά… περιμένουν.


Πριν από μερικούς μήνες οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Seismic Hazard Harmonization in Europe επανέφεραν με νέα στοιχεία φυσικά κάτι που σίγουρα οι έλληνες επιστήμονες γνώριζαν και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, πάνω κάτω το ξέρουμε εμπειρικά. Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρούς σεισμούς στη χώρα μας.

Στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας της Νότιας Ευρώπης φιγουράρει φυσικά η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και σίγουρα η Τουρκία. Ειδικά για την Ελλάδα, οι ξένοι επιστήμονες εκτιμούν πως οι «δύσκολες» περιοχές είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Πάτρα, η Ηπειρος και φυσικά ο Κορινθιακός κόλπος. Μην ξεχνάμε ότι οι Αλκυονίδες νήσοι έχουν κλείσει εδώ και καιρό τον ιστορικό κύκλο της ασεισμικότητάς τους και σίγουρα ανησυχούν έλληνες και ξένους ειδικούς επί των σεισμών και των φυσικών καταστροφών.

images 2

Με αφορμή την παρουσίαση εκείνης της έρευνας , ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Joseph Fourier Φαμπρίς Κοτόν, υποστήριξε το εξής τρομακτικό: «Μπορεί να σημειωθούν σεισμοί πολύ πιο δυνατοί από τους σεισμούς που αποτελούν ιστορικό σημείο αναφοράς». Επικαλέστηκε δε τον φοβερό σεισμό στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το ’11 ο οποίος στοίχισε τη ζωή 19.000 ανθρώπων!

Πρόκειται για ένα τρομακτικό σενάριο που μάλλον οι δικοί μας ή δεν το έχουν καταλάβει αρκετά ή το αντιμετωπίζουν επιπόλαια ή το απορρίπτουν.

Ας ελέγξουμε, όμως, την υποθετική πραγματικότητα πως αυτό το τρομακτικό σενάριο θα ισχύσει στο μέλλον. Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Αυτό θα το κρίνει η πράξη και συγκεκριμένα η τρωτότητα των κτιρίων που περνάμε τις περισσότερες ώρες μας, εμείς ή τα παιδιά μας ή κάποιοι γνωστοί μας. Δηλαδή, σχολεία και δημόσια νοσοκομεία.

2027100

Τον Αύγουστο του 2012 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σάμου για να συζητήσει την Αντισεισμική Θωράκιση των σχολείων. Από εκείνη τη συζήτηση προέκυψε πως «το 95-98% των σχολείων της Σάμου παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα τρωτότητας από σεισμούς, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς». Δηλαδή, με απλά λόγια, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών είναι οι πλέον δυσοίωνες εμείς ως χώρα… αγρόν αγοράζουμε.

Το νησί της Σάμου βρίσκεται στις «κόκκινες» περιοχές. Και όμως, τα σχολειά της θεωρούνται επισφαλή.

Αλήθεια τι συμβαίνει με τους προσεισμικούς ελέγχους;

Τον Οκτώβριο του 2013, ο διευθυντής Ερευνών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Βασίλης Λεκίδης αποκαλύπτει με δηλώσεις του ότι ενώ από το 2011 θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί προσεισμικά τα δημόσια κτίρια και κοινωφελούς χρήσης, εν τέλει έχει ελεγχθεί μόνον το 15% (δύο χρόνια μετά δηλαδή) λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Με συγκεκριμένους αριθμούς μιλάμε ότι ενώ θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί περί τα 90.000 κτίρια, τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλύπτεται ότι έχουν περάσει από έλεγχο μόλις τα 11.667!

Αυτό που υποστήριξε τότε ο Β.Λεκίδης, το υποστήριζε και η διευθύντρια Αντισεισμικού Σχεδιασμού του ΟΑΣΠ, Λίνα Πέλλη η οποία υποστήριζε (!) όπως προκύπτει από την επιστημονική έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (τεύχος 04/15 Ιουνίου 2012) το εξής: «Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υφίσταται μέχρι σήμερα κανονιστικό πλαίσιο υποχρεωτικής εφαρμογής προσεισμικού ελέγχου του συνόλου των κτιρίων». Ναι, δίκιο έχει, αλλά δεν είναι όλες οι χώρες σεισμογενείς. Επίσης οι χάρτες επικινδυνότητας αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης αν τύχει και κάνει έναν μεγάλο σεισμό και καταρρεύσει κάποιο σχολείο ή νοσοκομείο την ίδια δικαιολογία θα υποστηρίξει άραγε;

images 3

Αν θέλετε το πάμε και μακριά διότι για τα δεινά τα πρώην ή τα μελλοντικά τούτης της χώρας, δε θα φταίει μόνον η οικονομική κρίση και το ΔΝΤ. Και πριν από την κρίση, τα ίδια χάλια είχαμε με τους προσεισμικούς ελέγχους. Συνήθως τους αφήναμε για… αργότερα.

Τον Μάιο του 2008, ο τότε βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης ρωτούσε στη Βουλή τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά αν προτίθεται να κάνει κάτι με τους προβληματικούς προσεισμικούς ελέγχους. Γιατί το ρωτούσε αυτό; Διότι όπως υποστήριζε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής Ανδρουλάκης: «Μέσα σε μια επταετία από τα 85.000 δημόσια και κοινής ωφέλειας κτίρια μόνο 6.322 έχουν ελεγχθεί, ενώ τα στοιχεία από τον έλεγχο 1.000 κτιρίων είναι μη αξιοποιήσιμα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση από την πλευρά των αρμόδιων φορέων. Οι καθυστερήσεις αυτές ιδιαίτερα σε περιόδους σεισμικής έξαρσης είναι απαράδεκτες και εντείνουν την ανησυχία των πολιτών απέναντι στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας».

Αυτά και μόνον αρκούν για να καταλάβει κάποιος πόσο ασθενεί η ουσία σε αυτήν την χώρα. Και η ουσία δεν κρύβεται στο αν θα γίνει ή όχι ένας μεγάλος σεισμός. Και ιστορικά αν ανατρέξουμε, πάντα γίνεται ένας μεγάλος σεισμός-τουλάχιστον κάθε χρόνο-στη χώρα μας. Το θέμα είναι αλλού. Πόσο θωρακισμένα έχεις τα δημόσια κτίρια και πόσο αυστηρά ελέγχεις και όλα τα υπόλοιπα…

Κι εδώ φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Τον Ιούνιο του 2012 το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος ενημερώνε και αυτό με τη σειρά του για την απουσία προσεισμικών ελέγχων. Σε ανακοίνωση του τότε το ΤΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία επιβάλλει σοβαρές και στοχευμένες δράσεις από πλευράς Πολιτείας. Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, ως Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε το γεγονός ότι η παρέλευση του χρόνου σε συνδυασμό με την πλημμελή συντήρηση των Δημοσίων Κτιρίων και Κατασκευών δημιουργούν άκρως επικίνδυνες συνθήκες για την συμπεριφορά που θα επιδείξουν σε ένα τυχόν ισχυρό σεισμό. Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να αναδειχθεί και η αναγκαιότητα παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης για τα ιδιωτικά κτίρια τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 χρόνια από την κατασκευή τους».

Αλήθεια τι απέγινε με το περίφημο πρόγραμμα του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας για τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων;

seismos

Ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το 2010 ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου με επερώτηση του στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έκανε λόγο για: «Απουσία αντισεισμικής θωράκισης παρατηρείται σε αρκετά σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, όπου από τις 500 σχολικές μονάδες που ελέγχθηκαν για την αντισεισμική τους προστασία, το 50% αυτών χρήζουν επανελέγχου και ενδεχομένως και επεμβάσεων. Το πρόγραμμα των προσεισμικών ελέγχων ξεκίνησε πανελλαδικά για 5.000 σχολεία και μόλις στην Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν 500 σχολεία, που είναι εκτός προδιαγραφών. Πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια αυτά, καθώς κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η ασφάλεια των ατόμων που βρίσκονται στα κτίρια αυτά. Ασφαλώς η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν επιτρέπει πολυδάπανες επεμβάσεις».

Και πιο πρόσφατα, όμως, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από ερωτήσεις δύο ακόμη βουλευτών (Γ.Δημαρά, Γ.Αβραμίδη) από την απάντηση που τους δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο προέκυψε πως οι προσεισμικοί έλεγχοι έχουν ουσιαστικά σταματήσει το 2011 λόγω έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων. Χαρακτηριστικό του χάους που επικρατεί στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας-προληπτικών ελέγχων είναι πως μετά την απόλυση των υπαλλήλων Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στη χώρα, οι αρμοδιότητες πέρασαν στην περιφέρεια, αλλά όχι όμως και το στελεχιακό δυναμικό από εξειδικευμένους μηχανικούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τα 80.000 δημόσια κτίρια που διαθέτει η χώρα και τα οποία θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί εδώ και χρόνια, από έλεγχο έχουν περάσει μόνον τα 6.000. Να σημειωθεί ότι το 75% των δημόσιων κτιρίων της χώρας έχουν χτιστεί πριν από το 1985 οπότε και ίσχυαν οι παλιοί αντισεισμικοί κανονισμοί. Σε ότι αφορά δε τα ελεγμένα κτίρια, εδώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν…

Διαβάστε επίσης:

Ληξούρι: Διοικητής νοσοκομείου στο newsbomb: Yπό έλεγχο η κατάσταση

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Τα σχόλια των χρηστών στο Facebook για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέο βίντεο από τον σημερινό σεισμό στη Κεφαλονιά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία

Δύο πλοία του Ναυτικού στην Κεφαλλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Δέκα τραυματίες από τον σεισμό

Κεφαλονιά: Από τον ίδιο εστιακό χώρο, ο νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά»

Κεφαλονιά: Βίντεο από τη στιγμή του νέου σεισμού