ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Κατεδαφιστέο το 2,5% των κτιρίων με ζημιές

Κεφαλονιά: Κατεδαφιστέο το 2,5% των κτιρίων με ζημιές

Μόλις το 2,5% των κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό της Κεφαλονιάς έχει μέχρι στιγμής κριθεί κατεδαφιστέο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, σχεδόν το σύνολο των αυθαιρέτων κτιρίων ή προσθηκών στο νησί υπέστη ζημιά, γεγονός που αναδεικνύει την επικινδυνότητα της νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ύστερα από επιδερμικούς ελέγχους.

Ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε την Κεφαλονιά και ηγήθηκε σύσκεψης στο νησί, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σωτ. Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλληνίας Αλ. Παρίσης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αφρ. Θεοπεφτάτου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου ελέγχθηκαν 4.026 κτίρια σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Ιθάκη, τα οποία σε ποσοστό 42% (1.614) κρίθηκαν ότι ήταν προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου και έως τις 16 Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί 1.579 αυτοψίες στα μη κατοικήσιμα κτίρια, εκ των οποίων 469 έχουν χαρακτηριστεί πράσινα (30%), 988 κίτρινα (62%), 122 κόκκινα (8%) προς επανέλεγχο από τριμελή επιτροπή.

Από τα 122 προς επανέλεγχο, τα 40 πρόκειται να κατεδαφιστούν (2,5% επί του συνόλου των κτισμάτων του δευτεροβάθμιου ελέγχου). Οι έλεγχοι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ημέρα, όπως ανακοινώθηκε, θα αρχίσει και η καταβολή της αποζημίωσης για την οικοσκευή σε μη κατοικήσιμα σπίτια, ενώ οι έλεγχοι για την καταστροφή της οικοσκευής θα επεκταθούν και σε κατοικήσιμα σπίτια. Επίσης, ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί εφάπαξ βοήθημα 355 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους στο νησί.