ΕΛΛΑΔΑ

Βεβήλωσαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κομοτηνής

Βεβήλωσαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κομοτηνής

Την πλέον κεντρική εκκλησία της Κομοτηνής είχαν το θράσος να εισέλθουν οι ιερόσυλοι δράστες, που δε δείλιασαν ούτε μπροστά στην ιστορική εικόνα της Παναγίας την οποία έσπασαν για να κλέψουν τα τάματα των πιστών.

Οι δράστες, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος, αλλά εικάζεται ότι ήταν περισσότεροι από ένας, εισήλθαν στο ναό από το πίσω μέρος, πολύ κοντά στο βυζαντινό τείχος. Πήδηξαν μέσα στην εσωτερική αυλή του ναού και έσπασαν μία ξύλινη πόρτα, από όπου είχαν πρόσβαση στο ιερό. Προηγουμένως μπήκαν σε παρακείμενους χώρους, όπως τη μικρή κουζίνα που διαθέτει ο ναός ψάχνοντας προφανώς για χρήματα. Όταν δε βρήκαν τίποτα αξίας κινήθηκαν στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Είχαν φροντίζει προηγουμένως να κατεβάζουν τους διακόπτες του ρεύματος που υπάρχουν στη μικρή κουζίνα. Δεν γνώριζαν όμως ότι ναός ηλεκτροδοτείται από διαφορετική πηγή. Έτσι τέθηκε σε λειτουργία ο συναγερμός.

Οι κλέφτες στη βιασύνη τους να πάρουν ό,τι πολύτιμο μπορούσαν έσπασαν το τζάμι της εικόνας της Παναγίας αφαιρώντας τάματα, ενώ το ίδιο έκαναν και στην εικόνα του Αγίου Φανουρίου.

Στόχος κλεφτών έγινε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 20 προς Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας στην Κομοτηνή. Πρόκειται για το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 1800, αρχικά χτισμένος μέσα στο τείχος. Δομημένος πάνω στα θεμέλια ενός ερειπωμένου βυζαντινού ναού, τοποθετήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο γιατί στην τουρκοκρατία δεν επιτρεπόταν η ανύψωση στο ίδιο επίπεδο με τα τζαμιά. Βρίσκεται στο εσωτερικό του φρουρίου στην ανατολική του πλευρά. Είναι τετράκλιτος με νάρθηκα, ξυλόστεγος και το δάπεδό του βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του γύρο χώρου. Χτίστηκε την εποχή της τουρκοκρατίας (1800) πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού, για το οποίο έχουμε αναφορά στα 1548 από τον περιηγητή PierreBelon. Ο ναός στην σημερινή του μορφή είναι αναστηλωμένος και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας του 14-15ου αιώνα, ενώ ο δεσποτικός θρόνος, το εικονοστάσι και ο άμβωνας είναι του 19ου αιώνα.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ