ΕΛΛΑΔΑ

Ξάνθη: Εντείνεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων για τη βρουκέλλωση

Ξάνθη: Εντείνεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων για τη βρουκέλλωση

Την ανησυχία των κτηνοτρόφων για το μέλλον των κοπαδιών τους και των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που διατηρούν στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης εντείνουν τα κρούσματα βρουκέλλωσης που διαπιστώθηκαν φέτος, αλλά και τη χρονιά που πέρασε.

Παρά το γεγονός πως η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εμφανίζεται καθησυχαστική για τον αριθμό των κρουσμάτων επισημαίνοντας πως δεν καταγράφεται έξαρση συγκριτικά με παρελθόντα έτη, οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για αφανισμό που σε πολλές των περιπτώσεων αγγίζει τα όρια της εξαφάνισης ολόκληρων κοπαδιών.

Μέσα στο 2013 σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας εντοπίστηκαν περί τα 300 κρούσματα, με τα μολυσμένα ζώα να οδηγούνται στη σφαγή. Υπενθυμίζεται πως η βρουκέλλωση είναι μια νόσος που προσβάλει τόσα τα ζώα όσο και τον άνθρωπο, ενώ μέσα στο 2013 πέραν των κρουσμάτων στον ορεινό όγκο του Νομού εντοπίστηκε κρούσμα και στα Μάγγανα.

Οι κτηνοτρόφοι ωστόσο της ορεινής περιοχής μιλούν για αφανισμό, για έναν αργό αλλά βασανιστικό θάνατο για τους ίδιους καθώς όπως επισημαίνουν ήδη περισσότερες από 3 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν "ξεκληριστεί" από τη νόσο, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για νέα κρούσματα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν η νέα νομοθεσία που είναι σε ισχύ και αφορά τις αποζημιώσεις για την προσβολή των κοπαδιών τους από τη νόσο ουσιαστικά συμβάλει περαιτέρω στην εξαφάνιση της κτηνοτροφίας εν γένει και της εκτροφής βοοειδών στην ορεινή περιοχή καθώς ορίζει πως κάθε κτηνοτρόφος έχει δικαίωμα να αποζημιωθεί μόνο τρεις φορές! Έτσι οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν τη νόσο να χτυπά ξανά και ξανά τα κοπάδια τους χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν έστω μιας αποζημίωσης ενώ τα προσβληθέντα ζώα στην κυριολεξία πωλούνται κοψοχρονιά...

Typosthes

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Βιβλίο για τους μαθητές– θύματα του Ολοκαυτώματος