ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΣ: «Ναι» στη μετεγκατάσταση καταυλισμού Ρομά από το Νομισματοκοπείο

ΚΑΣ: «Ναι» στη μετεγκατάσταση καταυλισμού Ρομά από το Νομισματοκοπείο

Το «πράσινο φως» για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου στη θέση της Παλαιάς Αμερικάνικης Βάσης στην κορυφή «Κανδύλι» του όρους Πατέρας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τα μέλη του ΚΑΣ δέχτηκαν κατά πλειοψηφία (με μία ψήφο κατά) την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων περί μη άμεσης και έμμεσης βλάβης αρχαίου οχυρού που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αυτοψίας περίπου 100 μ. βορειοδυτικά της βάσης.

Κυρίως όμως κατανόησαν την αναγκαιότητα της περίστασης, καθώς όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που έκαναν και το σχετικό αίτημα, υπάρχει εισαγγελική προθεσμία ως τις 17 Ιουνίου η οποία αφορά δύο αλληλένδετα θέματα: την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στο Νομισματοκοπείο και την προσωρινή μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά.

Ο καταυλισμός χωροθετείται μέσα στον υφιστάμενο χώρο της παλαιάς βάσης, εμβαδού 37 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν ήδη τσιμεντένιες βάσεις, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλες, πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν 51 οικίσκοι (25 τ.μ.) και άλλοι 9 οικίσκοι (45 τ.μ.). Δύο υφιστάμενα κτίρια θα διατηρηθούν και θα μετατραπούν σε πλυντήρια και στεγνωτήρια, ενώ θα δημιουργηθεί ένα ακόμα κτίριο, 300 τ.μ., ως χώρος για εκδηλώσεις. Δύο γήπεδα, ένα για μπάσκετ κι ένα για ποδόσφαιρο, θα κατασκευαστούν σε εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν, ενώ θα διαμορφωθούν και δύο δεξαμενές, πέρα της υφιστάμενης. Ο καταυλισμός έχει τον χαρακτήρα του προσωρινού, οι δε εργασίες, που θα είναι μικρής έκτασης, θα γίνουν υπό την εποπτεία των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Τα κατάλοιπα του οχυρωματικού περίβολου, μαζί με εκείνα δύο πύργων, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση πάνω στο όρος Πατέρα, ανήκουν στο δίκτυο των αρχαίων οχυρών, που ήταν γνωστοί στην περιοχή της Μεγαρίδας. Ο αρχαίος περίβολος είναι πιθανότατα του 3ου αι. π. Χ. και είναι αντίστοιχος με εκείνους, που χτίστηκαν για τις άμεσες ανάγκες του Χρεμωνίδειου Πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Σαρωτικοί έλεγχοι σε παιδότοπους και παιδικές χαρές