ΕΛΛΑΔΑ

Ασπροπάρης: Ένα σπάνιο πτηνό φιλοξενείται στην Καστοριά

Ασπροπάρης: Ένα σπάνιο πτηνό φιλοξενείται στην Καστοριά

Στον Σταθμό Περίθαλψης Καστοριάς φιλοξενείται από χθες Πρωτομαγιά ένας Ασπροπάρης, προερχόμενος από τη Βουλγαρία.

Το πτηνό αυτό παραδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης. Η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία εκπονεί ειδικό πρόγραμμα για την διάσωση του Ασπροπάρη (Νeophron percnopterus).

Ποιος είναι όμως ο Ασπροπάρης; Ένα από τα πλέον αινιγματικά και παράξενα πουλιά του πλανήτη μας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, αναγνωρίζοντας έτσι την σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα της τροφής των ανθρώπων. Αποτελώντας το πρώτο γράμμα της αιγυπτιακής αλφάβητου, το ιερογλυφικό που προφέρεται «ah», το πουλί ονομάστηκε και «κοτόπουλο του Φαραώ».

Κανένα άλλο είδος δεν έχει τόσο πολύ συνδεθεί με μύθους, θρύλους, παραδόσεις και μαντικές πράξεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας. Είναι ο μόνος γύπας στο κόσμο που μεταναστεύει και οι χωρικοί πιστεύουν ότι κουβαλάει στην πλάτη του τον κούκο φέρνοντας την άνοιξη. Επίσης σύμφωνα με τις παραδόσεις παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλοτυχία, την υγεία και την προκοπή των κτηνοτρόφων, το πήξιμο του γιαουρτιού, την παραγωγή του τυριού.

Συνδέεται πολύ με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, σχεδόν πάντοτε φώλιαζε σε βράχια δίπλα σε κωμοπόλεις, χωριά, και οικισμούς, ακόμη και δίπλα στις στάνες.

Fouit.gr

Διαβάστε επίσης: Αριδαία: Η απάτη σε βάρος οδηγού ταξί