ΕΛΛΑΔΑ

Πανηγυρική δικαίωση για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

Πανηγυρική δικαίωση για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

Ταφόπλακα στα όνειρα καταδίκης της κυβέρνησης για τον Έλληνα εργαζόμενο βάζει το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την απόφαση δικαίωσης των καθαριστριών.

Ο καθημερινός αγώνας των καθαριστριών δικαιώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο καθώς κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στα σχέδια της κυβέρνησης. Ολημερίς και ολονυχτίς οι γενναίες γυναίκες «κατασκήνωναν» έξω από το υπουργείο Οικονομικών διαδηλώνοντας κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τη διαθεσιμότητα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Γιάννη Καρούζο.

Σύμφωνα με τον συνήγορο των καθαριστριών, με απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγαν με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, δικαιώνει τις 397 αιτούσες υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Με την απόφασή του, όπως αναφέρει ο συνήγορος των καθαριστριών, το δικαστήριο διατάσσει την επαναπρόσληψη των συγκεκριμένων εργαζομένων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το δικαστήριο διατάσσει να γίνει προσωρινά εκτελεστή ή όχι η απόφασή του.

Οι 397 καθαρίστριες, από το σύνολο των 465 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είχαν προσφύγει θεωρώντας παράνομη και αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς ισούται με απόλυση.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι κρίσιμη, καθώς σήμερα, ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας των καθαριστριών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος των καθαριστριών «ύστερα από την απόφαση-σταθμό, στον στενό δημόσιο τομέα, όπως είναι το υπουργείο Οικονομικών, τίθεται εκ ποδών ο θεσμός της διαθεσιμότητας και αποδεικνύεται απολύτως αντισυνταγματικός».

Το πρώτο βήμα έγινε για τον Έλληνα εργαζόμενο. Πλέον ανοίγει ο δρόμος και για άλλους εργατικούς κλάδους να διεκδικήσουν τα άλλοτε κεκτημένα τους.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση μεταξύ αστυνομίας και καθαριστριών στο Γενικό Λογιστήριο

Έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι καθαρίστριες (pics)

Συλλήψεις και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Ρoή Ειδήσεων