ΕΛΛΑΔΑ

Εορτασμός του θαύματος του Αγ. Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Εορτασμός του θαύματος του Αγ. Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 10 Αυγούστου 2014 στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.

Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος στο κήρυγμά του επεσήμανε ότι το θαύμα στην περίπτωση του Αγίου Σπυρίδωνος δεν περιορίζεται μόνο στην θαυματουργική διάσωση της νήσου από τους Τούρκους, αλλά έγκειται κυρίως στην ίδια την παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνος στη ζωή της Εκκλησίας.

Αυτό είναι το εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο δίνει νόημα στη ζωή μας και ο Άγιος μας δείχνει τον δρόμο με τον οποίο καλείται να πορεύεται εκκλησιαστικά η ύπαρξή μας: αγαπώντας τον άνθρωπο και δοξολογώντας το Θεό. Το εκκλησιαστικό γεγονός αυξάνει την πίστη μας και ταυτόχρονα διατρανώνει την παρουσία του Θεού στον κόσμο. Το εκκλησιαστικό γεγονός μας δείχνει ότι σκοπός της ζωής μας είναι η ένωση με το Θεό και αυτή πηγάζει από την καταφατική μας απάντηση στο ερώτημα: «μπορούμε να αγαπούμε το Θεό πάνω απ' όλα στη ζωή μας;».

ag2

Το εκκλησιαστικό γεγονός ενσαρκώνεται στα πρόσωπα των Αγίων της πίστης μας και την ίδια στιγμή προεκτείνεται στα πρόσωπα των επισκόπων που ποιμαίνουν τις τοπικές Εκκλησίες και μας δείχνουν τι σημαίνει να είναι κανείς « εις τύπον και τόπον Χριστού» , να υπάρχει δηλαδή για να δοξάζει το Θεό με τα έργα της αγάπης, να τον λατρεύει με την τέλεση της Ευχαριστίας και να διακηρύττει την δύναμη της πίστης με τον λόγο. Η βίωση του εκκλησιαστικού γεγονότος είναι τελικά το ζητούμενο της ζωής μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες όλων των Αρχιερέων προς το πρόσωπο του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, γα την πρόσκληση να συμπανηγυρίσουν το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στον Εσπερινό συμπροσευχήθηκαν ακόμη, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, οι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Παμπρούσκ Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ στις αυριανές εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος.

Σε ανάμνηση του θαύματος διάσωσης της Κέρκυρας από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου του 1716 τελέστηκε μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί της Δευτέρας 11 Αυγούστου 2014, με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, του Επισκόπου Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ και του Βικαρίου Οδησσού Επισκόπου κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, με επικεφαλής την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, όπως και πλήθος πιστών.

AG3

Κατά την λιτανεία ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τέλεσε δέηση στον τόπο της πολιορκίας, στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, ενώ σε προσφώνησή του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σε μια εποχή όπου η θεσμική θέση της Εκκλησίας στην κοινωνία αμφισβητείται, όπως επίσης και η πίστη και η παράδοση του Ελληνισμού που θέλει Εκκλησία και Κοινωνία να πορεύονται με ενότητα και με σεβασμό στα όσα ο λαός μας έχει εντάξει στην καθημερινότητά του με πολλές θυσίες, το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα γεννά μία μεγάλη ευθύνη σε όσους δεν θέλουν η κοινωνία μας να παραδοθεί στην πνευματική φτώχεια: να διδάξουμε στα παιδιά μας την πίστη των Αγίων μας στο ζωντανό Θεό, όπως επίσης και να κρατήσουμε στη ζωή μας τις αξίες εκείνες που προστάτευσαν αληθινά το λαό μας.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας λιτανεύεται όχι απλώς για να διατηρηθεί μία παράδοση, αλλά για να γίνει υπενθύμιση του τρόπου ζωής που μας έδωσε την αληθινή ελευθερία. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους Μητροπολίτες για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη της Κέρκυρας, αλλά κυρίως τον λαό του Θεού που κατέκλυσε, παρά τη ζέστη, την μεγάλη διαδρομή της λιτανείας, δίνοντας με τον τρόπο του την απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Εκκλησία μπορεί να βγει από τη ζωή του τόπου μας.

Το πρωί της 11ης Αυγούστου, στην Θεία Λειτουργία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων μας δείχνει την οδό της προσωπικής αγιότητας. Ότι έχουμε ανάγκη να γινόμαστε συλλειτουργοί του Αγίου με την μετοχή μας στη ζωή της πίστης και ότι δεν πρέπει να μένουμε με την εντύπωση ότι οι Άγιοι υπήρξαν μόνο στο παρελθόν. Η αγιότητα είναι δώρο του Θεού και στην εποχή μας και σε κάθε εποχή και είναι μία πρόσκληση προς τον καθέναν μας, με τις πρεσβείες των Αγίων όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, να αγωνιστούμε για να την βιώσουμε. Αυτό είναι και το νόημα της μετοχής όλων στην πανήγυρη του θαύματος του Αγίου: να ξεκινήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής, πιο πνευματικό, πιο αγαπητικό, με τον Θεό στην καθημερινότητά μας.

πηγη συν-δοιπορία

Διαβάστε επίσης

Τα Επτάνησα τιμούν σήμερα τον Αγιο Σπυρίδωνα