ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης

-Πυρετώδεις διεργασίες για να μπουν οι αρχαιολόγοι στον τρίτο θάλαμο

-Ξεπροβάλλουν σιγά σιγά ολόκληρες οι Καρυάτιδες

- Η απεσταλμένη του Newsbomb.gr Μαρία Γιαχνάκη σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Κορυφώνεται η αγωνία στην Αμφίπολη με τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στην κ. Περιστέρη και στα ευρήματα των ανασκαφών.

Οι εργασίες της ομάδας των αρχαιολόγων και των τεχνικών συνεχίζονται, με την αφαίρεση άμμου, ενώ ενισχύεται η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.

Οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες προκειμένου να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου και να φανεί το μεγαλείο των αγαλμάτων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους.

amf1

Νέες φωτογραφίες μέσα από τον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης αναμένονται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη πρόκειται να αποκαλύψει ολόκληρες τις Καρυάτιδες.

Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι ο τρόπος που θα εισέλθουν ολοκληρωτικά στον τρίτο θάλαμο ο οποίος έχει έχει πλάτος 4,5 μ. και εκτιμώμενο μήκος 6,5 μ., είναι καλυμμένος με χώμα ύψους 3,5 μ., ενώ δεν έχει εξακριβωθεί αν το κόκκινο χρώμα που διακρίνεται στον απέναντι τοίχο οφείλεται σε βαφή ή σε υγρασία.

Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η ομάδα να αναζητήσει τρόπους εισόδου ακόμα χαμηλότερα σκάβοντας μικρό "τούνελ" που θα οδηγήσει τα μέλη της ομάδας στον τρίτο θάλαμο. Κατά πάσα πιθανότητα Κυριακή, ίσως Δευτέρα, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια εισόδου μελών της ανασκαφικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο.

Την Κυριακή αναμένεται νέα ενημέρωση από την επικεφαλής των ανασκαφών, για το αποτέλεσμα της τεχνικής που ακολουθούν αλλά και για τα όσα «μαρτυρούν» τα ευρήματα. Άλλωστε σε δήλωσή της η κ. Περιστέρη ήταν ξεκάθαρη: «οι εκπλήξεις δεν θα σταματήσουν εδώ»

-60% πάνω η επισκεψιμότητα στο μουσείο της Αμφίπολης

Την ίδια ώρα στον λόφο καταφθάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας εκατοντάδες κόσμου για να δουν έστω από μακριά το μέρος των ανασκαφών κάνοντας πηγαδάκια και συζητώντας τις απόψεις τους για το ποιος μπορεί να βρίσκεται μέσα στο ταφικό μνημείο.

Στην απέναντι πλευρά του λόφου, το μουσείο της Αμφίπολης έχει κλέψει και αυτό από την λάμψη των ανασκαφών. Η αναφορά και μόνο ότι στον τάφο μπορεί να είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο μουσείο κατά 60%.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: «Οι εκπλήξεις δεν θα σταματήσουν εδώ» λέει η Κ. Περιστέρη (pics)

Αμφίπολη: Επιχείρηση – «εισβολή» στον τρίτο θάλαμο του τάφου

Αμφίπολη: Για λαμπρό μακεδονικό τάφο μιλά η Κ. Περιστέρη

Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον ένοικο – Πώς προχωρούν οι ανασκαφές

Αμφίπολη: Για την δυσκολία των ανασκαφών μίλησε η Λ. Μενδώνη

Αμφίπολη: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον τρίτο θάλαμο

Αμφίπολη: «Πουλάνε τρέλα» οι Σκοπιανοί-Καταγγέλλουν το BBC για τον ελληνικό τάφο