ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: «Οι εκπλήξεις δεν θα σταματήσουν εδώ» λέει η Κ. Περιστέρη (pics)

Αμφίπολη: «Οι εκπλήξεις δεν θα σταματήσουν εδώ» λέει η Κ. Περιστέρη (pics)

Αναμένονται νέες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών

60% πάνω η επισκεψιμότητα στο μουσείο της Αμφίπολης

-Όλα τα νέα λεπτό προς λεπτό από την απεσταλμένη Μαρία Γιαχνάκη

Ξεκίνησαν τελικά οι αρχαιολόγοι το σκάψιμο στην κορφή του λόφου Καστά για να μπορέσουν να ελαφρύνουν την οροφή του ταφικού μνημείου από το βάρος των χωμάτων.

Αυτή άλλωστε ήταν και η τελευταία απόφαση που πήρε η Κατερίνα Περιστέρη με την ομάδα της όταν αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε μεγάλη δυσκολία να προχωρήσουν στον τρίτο θάλαμο καθώς το βάρος στην οροφή ήταν μεγάλο.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr από νωρίς το πρωί οι εργασίες πάνω στο λόφο βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειδικά μηχανήματα θα αφαιρέσουν όλο το χώμα από την κορφή για να είναι σε θέση οι αρχαιολόγοι να επιχειρήσουν την άνετη διάνοιξη του θυρώματος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω και μέσα στον τάφο, για να περάσουν άνετα μέσα στον τρίτο θάλαμο.

15

Η πρώτη προσπάθεια διάνοιξης της εισόδου τούς είχε αποτρέψει να συνεχίσουν την διεύρυνση του σημείου που θα μετατρεπόταν σε θύρωμα για να εισχωρήσουν στον τρίτο θάλαμο. Η δυσκολία που συνάντησαν όμως να μπουν στον θάλαμο έκανε τους αρχαιολόγους να μην πιέσουν με εργασίες που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο μνημείο λόγω στατικότητας. Αυτή η τεχνική μάλιστα θα αποκαλύψει και ολόκληρες τις Καρυάτιδες κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σύντομα.

Στον χώρο των ανασκαφών μάλιστα εκτός από τον σπηλαιολόγο έφτασε και ειδικός αρχιτέκτων για να επιχειρήσει μαζί με την ομάδα των αρχαιολόγων τις νέες τεχνικές.

Την Κυριακή αναμένεται νέα ενημέρωση από την επικεφαλής των ανασκαφών, για το αποτέλεσμα της τεχνικής που ακολουθούν αλλά και για τα όσα «μαρτυρούν» τα ευρήματα. Άλλωστε σε δήλωσή της η κ. Περιστέρη ήταν ξεκάθαρη: «οι εκπλήξεις δεν θα σταματήσουν εδώ»

-60% πάνω η επισκεψιμότητα στο μουσείο της Αμφίπολης

Την ίδια ώρα στον λόφο καταφθάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας εκατοντάδες κόσμου για να δουν έστω από μακριά το μέρος των ανασκαφών κάνοντας πηγαδάκια και συζητώντας τις απόψεις τους για το ποιος μπορεί να βρίσκεται μέσα στο ταφικό μνημείο.

1

Στην απέναντι πλευρά του λόφου, το μουσείο της Αμφίπολης έχει κλέψει και αυτό από την λάμψη των ανασκαφών. Η αναφορά και μόνο ότι στον τάφο μπορεί να είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο μουσείο κατά 60%.

2

Πολλά από τα εκθέματα του Μουσείου βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος ενώ πολλά από αυτά προέρχονται και από το λόφο Καστά που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο.

mouseio

Δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ταφικού μνημείου βρίσκεται και το λιοντάρι της Αμφίπολης το οποίο επισκέπτεται πια καθημερινά πλήθος κόσμου.

17

Το δέος μάλιστα των επισκεπτών είναι μεγάλο όταν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα αριστούργημα που σύντομα μπορεί να βρεθεί κοντά στην είσοδο του ταφικού μνημείου.

Ερωτηματικά βέβαια υπάρχουν πολλά για τα ευρήματα και η ανυπομονησία είναι μεγάλη από όλους τους κατοίκους της περιοχής και πολλοί από εκείνους πιστεύουν ότι οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τι έχει μέσα ο τάφος απλώς δεν το ανακοινώνουν ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Επιχείρηση – «εισβολή» στον τρίτο θάλαμο του τάφου

Αμφίπολη: Για λαμπρό μακεδονικό τάφο μιλά η Κ. Περιστέρη

Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον ένοικο – Πώς προχωρούν οι ανασκαφές

Αμφίπολη: Για την δυσκολία των ανασκαφών μίλησε η Λ. Μενδώνη

Αμφίπολη: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον τρίτο θάλαμο

Αμφίπολη: «Πουλάνε τρέλα» οι Σκοπιανοί-Καταγγέλλουν το BBC για τον ελληνικό τάφο