ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή εκκένωση καταυλισμού Ρομά στο Χαλάνδρι (vid)

Επεισοδιακή εκκένωση καταυλισμού Ρομά στο Χαλάνδρι (vid)

Με φωτιές στη Λ. Μεσογείων «απαντούν» οι αθίγγανοι στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους στο Νομισματοκοπείο

-«Αναγκαία η αναβολή των εργασιών κατεδάφισης» υποστηρίζει ο δήμαρχος

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, ωστόσο οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας, ο κ. Ρούσσος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Αίτημα το οποίο, συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.

Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.
Έπειτα και από τη σημερινή σύσκεψη των αρμοδίων φαίνεται ότι όλα είναι ανοιχτά και θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό.
Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, το ρεύμα της Μεσογείων προς Αθήνα παραμένει κλειστό.

Φωτιές σε κάδους και πύρινα οδοφράγματα στη Μεσογείων

Ένταση επικράτησε από τα ξημερώματα στη Λ. Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω διαμαρτυρίας των Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν, πριν καν ακόμα μεταβούν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα άναψαν φωτιές σε λάστιχα και έστησαν μπλόκα στις τρεις εισόδους του καταυλισμού του Χαλανδρίου. Την ίδια στιγμή, έστησαν πύρινα οδοφράγματα στη Λ.. Μεσογείων, αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα.

tsi

Μάλιστα, μεταξύ των συγκεντρωμένων στο σημείο ήταν παιδιά, τα οποία σκαρφάλωσανι" πάνω στους κάδους απορριμμάτων που είχαν στηθεί επί της Λ. Μεσογείων.

mesogeion1

Οι αστυνομικές αρχές έκλεισαν στις 08:30 και την οδό Σαρανταπόρου από το ύψος της οδού Ζωοδόχου Πηγής, στο πίσω μέρος του καταυλισμού.

dffdgg

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκαταστασή τους στα Μέγαρα.

Η μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στα Μέγαρα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το ΚΕΕΡΦΑ έχει οργανώσει κινητοποίηση κατά των κατεδαφίσεων κάνοντας λόγο για «ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης σε βάρος των Ρομά».

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Αναγκαία η αναβολή των εργασιών

Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι». Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές. «Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Μάλιστα, ο κ. Ρούσσος μιλώντας στο ΣΚΑΙ έκανε λόγο για προσπάθειες να μετατραπεί το Χαλάνδρι σε «Λωρίδα της Γάζας» ενώ άφησε αιχμές ότι μετά την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής ο Δήμος Χαλανδρίου μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι μεταξύ των Δήμων που έχουν αρνηθεί την αξιολόγηση.

Μ. Αγγελάκας: Σκοπός να μπούμε συναινετικά στον καταυλισμό

Σκοπός είναι να μπουν συναινετικά στον καταυλισμό δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή η Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας. "Πρέπει να πάρουμε όλοι ένα μήνυμα ότι η παρανομία δεν μπορεί να περάσει" είπε, μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία ιδεολογική αντιπαράθεση.

Κλειστή η Λ. Μεσογείων

Με υπομονή πρέπει να "οπλιστούν" οι οδηγοί που κινούνται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρείται κυκλοφοριακό "έμφραγμα" καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Πληρώνουν ζωντανοί και... νεκροί

Κλειστά και τα δύο ρεύματα στη Λ. Μεσογείων (pics&vid)

Σε εξέλιξη σύσκεψη για τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι