ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Στις Στρατιωτικές Σχολές και όσοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή

ΣτΕ: Στις Στρατιωτικές Σχολές και όσοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή

Πράσινο φως στην εισαγωγή και όσων δεν έχουν ελληνική καταγωγή (Έλληνες το γένος) στις Στρατιωτικές Σχολές, παρά μόνο την ελληνική ιθαγένεια, άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών (άρθρο 4 του Συντάγματος) έκριναν ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο άρθρο 4 του Συντάγματος. Το άρθρο 4 του Συντάγματος υπογραμμίζεται στην υπ΄ αριθμ. 3317/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.

Ωστόσο δύο σύμβουλοι Επικρατείας οι κ.κ Δημήτρης Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός, εξέφρασαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι από τις Συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Επομένως, κατά τους δύο συμβούλους Επικρατείας, «είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει απόστρατοι αξιωματικοί και ένας Έλληνας (το γένος) πολίτης ζητώντας να ακυρωθούν οι σχετικές υπουργικές αποφράσεις τονίζοντας ότι: «την ελληνική ιθαγένεια αιτούνται πολίτες χωρών, με τις οποίες η πατρίδα μας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση και κάποιες εξ αυτών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) εξακολουθούν να διατηρούν και να διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας… Με δεδομένο ότι οι αποκτώντες την ελληνική υπηκοότητα, δεν έχουν αποκτήσει ταυτόχρονα και ελληνική εθνική συνείδηση, δεν είναι βέβαιον ότι σε περίπτωση ανάγκης υπερασπίσεως του Ελληνικού κράτους, σε περίπτωση εμπλοκής της Ελλάδας σε ένοπλη σύγκρουση με ξένη χώρα, αυτοί οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί δεν θα προσχωρήσουν εις τον στρατό της χώρας εξ ης κατάγονται».

Διαβάστε επίσης:

Ποινική δίωξη για κακούργημα για τα... ερείπια των ολυμπιακών ακινήτων!