ΕΛΛΑΔΑ

Στα όρια συναγερμού παραμένει η στάθμη του Έβρου

Στα όρια συναγερμού παραμένει η στάθμη του Έβρου

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται κάτοικοι και Αρχές στον Έβρο, καθώς η στάθμη του ποταμού έφτασε τη νύχτα της Τρίτης (3/2/2015) τα 6,80 μέτρα, πολύ πάνω από τα 5,70 μέτρα που είναι και το όριο συναγερμού.

Κάτοικοι και τοπικές αρχές ετοιμάζονται να περάσουν ακόμη μία νύχτα «συναγερμού» καθώς η στάθμη των νερών συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στα όρια του συναγερμού.

Αρκετές περιοχές επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού, με τον κάμπο της Ορεστιάδας να έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, αφού περίπου 80.000 στρέμματα πλημμύρισαν.

Το πρόβλημα ξεκίνησε λόγω των βροχοπτώσεων στη Βουλγαρία, όταν χιλιάδες τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στο ποταμό Άρδα.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε και η ανακοίνωση που έφτασε στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας από τις βουλγαρικές Αρχές, στην οποία γίνεται λόγος για νέα αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ.

Αποκλεισμένο συνεχίζει να είναι το τμήμα της εθνικής οδού που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως και το τελωνείο στις Καστανιές, λόγω και των πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά.

Ωστόσο, όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, «η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται σε κάποιο βαθμό. Είναι όμως σημαντικό να δούμε πως θα κυλήσει η αποψινή νύχτα και αν θ' αντέξουν τα αναχώματα σε περιοχή όπου υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως το Πύθιο, τα Λάβαρα και η Μάνδρα».

Όλα τα τεχνικά συνεργεία, των κατά τόπους δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν άμεσα εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Σχετικές ειδήσεις