ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Σε επιφυλακή Αρχές, πολίτες και στρατός για τον «υδάτινο εφιάλτη» (video)

Έβρος: Σε επιφυλακή Αρχές, πολίτες και στρατός για τον «υδάτινο εφιάλτη» (video)

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι του Έβρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών για την κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα.

Πολλές είναι οι περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που επλήγησαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 180.000 στρέμματα αλλά και να εκκένωθούν δύο οικισμοί, τα Λαγυνά και ο Πόρος.

Στο πλευρό των κατοίκων του Έβρου που δοκιμάζονται από πρωτοφανείς καταστροφές τάχθηκε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες το πρωί του Σαββάτου (7/2/2015).

Η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να οδεύει σταδιακά προς σταθεροποίηση καθώς η στάθμη των νερών παρουσιάζει μικρή υποχώρηση, ωστόσο οι κάτοικοι βρίσκονται σε επιφυλακή για το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλησιάζει και θα πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Κυριακής (8/2/2015).

Τη νύχτα της Παρασκευής (6/2/2015) οι τοπικές Αρχές, οι πολίτες και ο στρατός βρίσκονταν σε επιφυλακή, ώστε να μην πλημμυρίσουν τα σπίτια στον Πόρο.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής (6/2) συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ καιαποφασίστηκε η ρήξη αναχωμάτων, με ελεγχόμενη έκρηξη από το στρατό, προκειμένου να «σωθεί» από τα ορμητικά νερά του ποταμού Έβρου, ο οικισμός του Πόρου. Ωστόσο δεν τέθηκε σε εφαρμογή το αρχικό σχέδιο ανατίναξης.

Ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η έκρηξη του αναχώματος θα προχωρήσει καθώς πρόκειται για απόφαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, αν και μια τέτοια εξέλιξη όπως σημείωσε θα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο των Φερρών.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των αρχών μετατοπίζεται στο νότιο τμήμα του ποταμού όπου και εκβάλλει στο Δέλτα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή το επόμενο 24ωρο να μην διοχετευθούν στον ποταμό από τη Βουλγαρία νέες ποσότητες νερού και να μην υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε πως: «Η στάθμη είναι στα 7 μέτρα. Δηλαδή ένα μέτρο πάνω από το όριο συναγερμού», περιγράφοντας τα δραματικά 24ωρα που περνούν οι κάτοικοι στο νότιο τμήμα του νομού από την υπερχείλιση του ποταμού.

Σχετικές ειδήσεις