ΕΛΛΑΔΑ

Η γη συνεχίζει να «καταπίνει» σπίτια στην Ανάληψη (photos)

Η γη συνεχίζει να «καταπίνει» σπίτια στην Ανάληψη (photos)

Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι κάτοικοι της Ανάληψης στην Αμαλιάδα, καθώς εδώ και ένα χρόνο η γη βουλιάζει κάτω από τα πόδια τους, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να έχουν «εξαφανιστεί».

Το ρήγμα στο χωριό αν και δεν έχει παρουσιάσει μεγάλες μετατοπίσεις το τελευταίο 24ωρο, εξακολουθεί να εμπνέει φόβο στους κατοίκους, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα σταματήσει στο φαινόμενο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ανάληψη μεταφέρθηκε γεωτρύπανο και άρχισαν οι εργασίες για τις γεωτρήσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα αναμένονται μετά από 20 ημέρες, καθώς πρέπει να αναλυθούν πρώτα τα στοιχεία.

«Να εξεταστούν τα δείγματα»

Ο πολιτικός μηχανικός- γεωτεχνικός κ. Κώστας Παντελόπουλος, ιδιοκτήτης του εργαστηρίου στην Πάτρα που θα εκπονήσει τις γεωτρήσεις και βρέθηκε χθες στο χωριό για την έναρξη των εργασιών.

«Θα γίνουν συνολικά τρεις γεωτρήσεις και απαιτείται περίπου μιάμιση ημέρα για την καθεμία. Θα υπάρχει μία πρώτη μακροσκοπική εκτίμηση, αλλά τα δείγματα πρέπει να εξεταστούν στο εργαστήριο και οι εργαστηριακές δοκιμές απαιτούν περίπου είκοσι ημέρες. Πριν το 20ήμερο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Παράλληλα με το 20ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της γεωτεχνικής μελέτης. Η πρώτη εκτίμηση, με την πρώτη ματιά, μας δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη υδροφορία σε βάθος και δεν μπορεί να διευθετηθεί ομαλά στο υπέδαφος. Βέβαια, εάν όλα αυτά είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο, εάν είχε μελετηθεί το φαινόμενο και είχε γίνει κάποιο έργο, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Παντελόπουλος.

Δεν αφήνουν τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν ξάγρυπνοι, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου, τρέμοντας ακόμα και για τις ζωές τους.

Αν και προχθές δόθηκε εντολή να εκκενωθούν δύο ακόμη κατοικίες του χωριού, οι δύο οικογένειες αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους, καθώς στη μία περίπτωση πρόκειται για ηλικιωμένο ζευγάρι και οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν σε ξενοδοχείο, ενώ στην άλλη περίπτωση πρόκειται για ζευγάρι που ο άνδρας είναι ανάπηρος και αρνείται να φύγει από το σπίτι του.

Χθες το πρωί πήγε στο χωριό και συνεργείο της ΔΕΗ, που απομάκρυνε τις κολόνες που ήταν στο σημείο του ρήγματος και έκανε παρεμβάσεις ώστε να διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση του χωριού και οι κάτοικοι περιμένουν πλέον τις παρεμβάσεις από τους αρμοδίους.

Πηγή: patrisnews.com

Σχετικές ειδήσεις