ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει η Google για τη σεζόν 2015 - 2016 της Αράχωβας; (photos)

Τι προβλέπει η Google για τη σεζόν 2015 - 2016 της Αράχωβας; (photos)

Θα είναι αυξημένη η διαμονή σε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια το χειμώνα του 2015 – 2016 στην Αράχωβα;

Τα καταστήματα της Αράχωβας, καφετέριες, ταβέρνες, εμπορικά, μπαρ κτλ θα έχουν τον κόσμο ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;

Ποια είναι η σχέση με άλλους χειμερινούς προορισμούς της κεντρικής Ελλάδας, όπως τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι;

Ας δούμε τι προβλέπει η Google.

Αράχωβα από το 2005 έως σήμερα

Η Αράχωβα είναι ο πιο γνωστός και δημοφιλής χειμερινός τουριστικός προορισμός της Ελλάδας, γνωστός άλλωστε και ως Μύκονος του χειμώνα.

Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, η κρίση έπληξε και την Αράχωβα καθώς ο κόσμος που ερχόταν παλαιότερα και γέμιζε ασφυκτικά όλα τα καταστήματα και έφτανε την πληρότητα των ξενοδοχείων στο 100%, δεν έχει πια τα χρήματα για χειμερινές διακοπές, πολλοί δεν έχουν καν χρήματα και για καλοκαιρινές διακοπές.

Για να πούμε βέβαια και τα στραβά μας, οι τιμές ήταν υπερβολικές, τόσο για τη διαμονή σε ξενοδοχεία όσο και στα υπόλοιπα, καφέ, φαγητό κτλ. Ας πούμε όμως ότι σε ένα βαθμό σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, εκτός από τη μανία ορισμένων που όπως και σε άλλα μέρη φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να βγάλουν εύκολο χρήμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μηχανή αναζήτησης της Google, η καλύτερη σεζόν της Αράχωβας ήταν ο χειμώνας 2008 – 2009, δηλαδή 1,5 χρόνο πριν μπούμε στο πρώτο μνημόνιο.

Ας θεωρήσουμε ότι ο κόσμος που επισκεύτηκε εκείνη τη σεζόν την Αράχωβα ήταν στον αριθμό 100. Ας θεωρήσουμε επίσης ότι οι αναζητήσεις που γίνονται με λέξεις – κλειδιά που περιέχουν τον όρο “Αράχωβα” είναι ευθέως ανάλογες με το ενδιαφέρον των επισκεπτών, και άρα με τους επισκέπτες.

Η επόμενη χρονιά, η σεζόν 2009 – 2010 ήταν λίγο μειωμένη, κατά 4%. Δηλαδή οι επισκέπτες ήταν εκείνη τη σεζόν 96.

Τον επόμενο χειμώνα, όταν και η Ελλάδα ήταν μπήκε από τον Μαίο του 2010 στο πρώτο μνημόνιο η κίνηση προς την Αράχωβα μειώθηκε δραματικά, κατά 37%, σε σχέση με τη σεζόν του 2008. Επομένως οι επισκέπτες το 2010 – 2011 ήταν 63.

Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά, το χειμώνα του 2011 – 2012, και οι επισκέπτες μειώθηκαν ακόμη 10%, και άρα ήταν 53.

Η χρονιά αυτή, δηλαδή ο χειμώνας του 2011 – 2012 ήταν και ο χειρότερος από πλευράς αναζητήσεων, και άρα επισκεπτών.
Το νούμερο δε είναι εκκωφαντικό! 47% μείωση σε σχέση με 3 χρόνια πριν. Δηλαδή, σχεδόν μισά έσοδα για τους επαγγελματίες της περιοχής.

Τα επόμενα 2 χρόνια η κίνηση προς την Αράχωβα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα αυξάνοντας όμως ελαφρά. Σε αυτό βοήθησε και η μείωση των τιμών σε ξενοδοχεία και δωμάτια που έκαναν πιο προσιτή τη διαμονή, η μικρή απόσταση από την Αθήνα που βοηθάει τις αυθημερόν κινήσεις και άλλοι παράγοντες.

Τα παραπάνω απεικονίζονται γραφικά στο παρακάτω:

edfsdfs

Φέτος, τι;

Ερχόμαστε λοιπόν στο φέτος. Τι κίνηση θα έχει η Αράχωβα τη σεζόν 2015 – 2016;

Φέτος η κίνηση σύμφωνα με το Google θα είναι λίγο μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, κατά 4%, δηλαδή οι επισκέπτες θα είναι 54. Θα φτάσουν δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα του 2011!

Αράχωβα, Καλάβρυτα ή Καρπενήσι

Τα στοιχεία της Google κι εδώ δίνουν μια ξεκάθαρη νίκη στην Αράχωβα, έναντι των Καλαβρύτων και του Καρπενησίου.

Το χειμώνα του 2008 – 2009, αν στην Αράχωβα ήρθαν 100 επισκέπτες, τα Καλάβρυτα επισκέφτηκαν 75 άτομα και το Καρπενήσι 76.

Τις επόμενες χρονιές ωστόσο η διαφορά μειώθηκε και σχεδόν εξισώθηκε το 2011 – 2012 κυρίως μεταξύ Αράχωβας και Καλαβρύτων.

Πέρυσι όμως και από ότι φαίνεται και για φέτος, η διαφορά αρχίζει να μεγαλώνει ξανά, και η Αράχωβα θα δεχτεί περίπου 15% με 20% περισσότερο κόσμο από τους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς.

Σε αυτό μεγάλο ρόλο έχει παίξει ενδεχομένως και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, που από φέτος θα λειτουργεί για 2η χρονιά με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τόσο στα Κελλάρια όσο και στη Φτερόλακκα, εγκαταστάσεις που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

Τα παραπάνω απεικονίζονται γραφικά στο παρακάτω γράφημα:

dffsdgfsgdfgsd

Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα 2016

Φέτος οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι Παρασκευή, βοηθάνε λοιπόν στο να κάνουν οι επισκέπτες μας ένα ωραιότατο 3ήμερο ή και 4ήμερο.

Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι επαγγελματίες θα φροντίσουν ώστε όλοι να μείνουν ευχαριστημένοι, από τις τιμές των ξενοδοχείων, από την εξυπηρέτηση στα καταστήματα, από τη συμπεριφορά των κατοίκων ώστε να θελήσουν να ξαναεπισκεφτούν το χωριό μας.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον καιρό είναι το λιγότερο επισφαλής. Στην ουσία, τα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων έχουν αξιοπιστία για μερικές μόνο ώρες έως λίγες μέρες. Στη συνέχεια είναι τόσο χαοτικά που δεν μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά για τον χειμώνα.

Οι παλιοί είχαν τα σημάδια τους, στα έλατα κτλ. και κάπως έτσι προσπαθούσαν να βάλουν τάξη στο χάος και να κατανοήσουν τα περίπλοκα αυτά φυσικά συστήματα.

Το τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών έχει στην ιστοσελίδα του αναρτήσει μια σχετική πρόβλεψη για φέτος το χειμώνα, βασιζόμενη στις συνθήκες του Φεβρουαρίου του 2015.

Συγκεκριμένα, φέτος ο χειμώνας προβλέπεται περισσότερο υγρός και ψυχρός, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη χιονιού στον Παρνασσό και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ας ελπίσουμε να περάσουμε έναν ωραίο χειμώνα, με χιόνια αλλά χωρίς προβλήματα.

Πηγή: arahova-pansion