ΕΛΛΑΔΑ

Με «λουκέτο» απειλούνται τα γηροκομεία - Τουλάχιστον 10.000 ηλικιωμένοι θα βρεθούν στον δρόμο

Με «λουκέτο» απειλούνται τα γηροκομεία - Τουλάχιστον 10.000 ηλικιωμένοι θα βρεθούν στον δρόμο

Στο «λουκέτο» με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται πολλά από τα γηροκομεία της χώρας, μετά την αβάστακτη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10.000 ηλικιωμένοι να κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο.

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και με μια ανακοίνωση- κραυγή, ενημερώνει για την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 100 μόνιμα γηροκομεία της χώρας.

«Τα γηροκομεία οδηγούνται, μαθηματικά, σε λουκέτο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ.

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Πλέον, η αύξηση του ΦΠΑ, που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούν τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους.

Από την άλλη, το αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000, ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι οι ανήμποροι και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένοι είναι αυτοί που επιλέγουν για το υπόλοιπο της ζωής τους ένα γηροκομείο και δεν έχουν εναλλακτική λύση κάποια κρατική δομή, όπως στην παιδεία.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) πρωτοστατεί στον αγώνα για την ολική εξάλειψη του ΦΠΑ, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ενώ μετά από σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από κάποιους μήνες, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί είχε δεσμευθεί να βοηθήσει στην εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες 27 χώρες, όπου ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ' την καταβολή Φ.Π.Α. στα γηροκομεία.

Όμως αντί για τη φορολογική απαλλαγή ήρθε η ακατανόητη αύξηση του ΦΠΑ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης "φροντίδας" στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας. Είναι σαφές ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα ζωής και υγεία των ηλικιωμένων όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία.

Η ΠΕΜΦΗ απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να διασφαλίσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, το αναφαίρετο δικαίωμα στην πρόνοια και σε όρους ανθρώπινης διαβίωσης για τους απομάχους της ζωής, για τα "τιμημένα γηρατειά" της πατρίδας μας. Απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση για την προστασία της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων μας».