ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα για τη νεολαία από τους επισήμους στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Μηνύματα για τη νεολαία από τους επισήμους στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Οι αναφορές στο μέλλον της νεολαίας κυριάρχησαν στις δηλώσεις των επισήμων που παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οδό Τσιμισκή για την αυριανή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων που είχε στηθεί στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, ενώ γύρω από την εξέδρα είχε αποκλειστεί η πρόσβαση του κοινού από αστυνομικές δυνάμεις.

Την ελπίδα, οι μαθητές και οι μαθήτριες "να μετατρέψουν τα παλιά ιδανικά σε νέες ειρηνικές ιδέες με στόχο τη δημιουργία και την έξοδο από την κρίση" εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην παρέλαση.

Είπε, μάλιστα, ότι "ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί αν συνδέσουμε δύο από τις αρετές που έχουμε ως Έλληνες, την γενναιότητα και την αλληλεγγύη".

"Σαν κυβέρνηση εργαζόμαστε για την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ποιοτικά αναβαθμισμένης αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την ανάπτυξη, έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και η φυγή των νέων στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας διεθνών σχέσεων στη Θεσσαλονίκη (στο ΥΜΑΘ), ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι "τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

"Ίσα - ίσα η ενίσχυση του συγκεκριμένου γραφείου νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να έρθουν προγράμματα και επενδύσεις στην πόλη μας, η οποία υποφέρει από την ανεργία αυτή τη στιγμή", σημείωσε.

Στα αδιέξοδα της σημερινής νεολαίας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας: "Είναι λοιπόν τώρα στο χέρι μας να τολμήσουμε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε μια οικονομία που θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να κάνουν τα όνειρά τους πράξη, όχι να φεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν δουλειά. Να είναι στην Ελλάδα, να μη χάνει η Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, να χτίσουμε μια οικονομία η οποία θα παράγει πλούτο, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και γι αυτό όλοι εμείς είμαστε εδώ για να παλέψουμε, να χτίσουμε το αύριο της χώρας", επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στους δημοσιογράφους μίλησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας: "Eγώ είμαι κατ' αρχήν εναντίον των μαθητικών παρελάσεων από θέμα αρχής. Αλλά η γνώμη μου είναι μειοψηφία από ό,τι φαίνεται". Είπε επίσης ότι φέτος τα αγόρια παρήλασαν καλύτερα από τα κορίτσια και σημείωσε ότι οι μαθήτριες δεν φορούσαν τακούνια και μπορούσαν να παρελαύνουν πιο άνετα.

Τα μάτια των παιδιών δήλωσε ότι παρατηρούσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου: "Κάποια ήταν πολύ θυμωμένα, κάποια ήταν απαθή, κάποια πολύ ζωηρά", είπε και εξέφρασε μια ευχή: "Oποιος μπορεί και έχει βήμα και μιλάει, να σκέφτεται τι λέει και να μην βάζει λάδι στο διχασμό. Είμαστε σε δύσκολες εποχές και πρέπει όλοι να είμαστε ένα, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί είδαμε παιδιά να παρελαύνουν και σε αυτά θα πρέπει να απολογηθούμε".

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μέλη του Συντονιστικού ενάντια στο φράχτη του Έβρου φώναζαν συνθήματα και ανάρτησαν πανό, στο οποίο αναγραφόταν η φράση "στο φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου". Γνωστοποιούσαν παράλληλα ότι το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τον Έβρο. Λίγο μετά την Αριστοτέλους, επί της οδού Τσιμισκή, ομάδα αντιεξουσιαστών ανάρτησε πανό, στο οποίο αναγραφόταν η φράση: "Οι παρελάσεις σας βρωμάνε φασισμό".