ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου: Το Χρονικό του Μαύρου Δεκέμβρη (photos + video)

Δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου: Το Χρονικό του Μαύρου Δεκέμβρη (photos + video)

Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2008 η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας φλέγονταν από οργή για την δολοφονία ενός... «απείθαρχου» αγοριού που του έριξαν κατευθείαν στην καρδιά για να το... «πειθαρχήσουν»!

ΤΟ NEWSBOMB ΓΥΡΝΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ - ΓΩΝΙΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΝΑ 15ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ...

Της Γεωργίας Λινάρδου

Οι διαρροές από την Αστυνομία εκείνη την περίοδο έκαναν λόγο για ρήψη 4,5 τόνους χημικών (!!!). Ήταν η χρονιά που η χώρα μας βρισκόταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε δαπάνες για Δυνάμεις Ασφαλείας και τελευταία σε δαπάνες για την Παιδεία...

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

Τζαβέλλα και Μεσολλογίου. Εννέα το βράδυ. Ανδρέας Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Μόλις 15 ετών. Νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Μέχρι τα μεσάνυχτα η οργή βγάζει στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους. Από τα Εξάρχεια σε όλη την Ελλάδα.

grigoropoulos

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του Γρηγορόπουλου:


Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

Συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στη Γενική Ασφάλεια. Η Αθήνα συνεχίζει να φλέγεται.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. «Οι μαθητές θα πούνε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη». Πύρινα οδοφράγματα, καμένες τράπεζες και δημοσια κτίρια, κατεστραμμένες βιτρίνες, σπασμένα μαγαζιά, λεηλασίες και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα. Πετροπόλεμος.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

Κηδεύεται ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Ακόμη και στην κηδεία του αδικοχαμένου μαθητή αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα!

«Όλα δυστυχώς είναι μια παρεξήγηση», λέει ο συνήγορός των δραστών της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, Αλέξης Κούγιας.

«Όλοι στους δρόμους χωρίς παρεξήγηση», αναφέρεται σε αφίσα της κατάληψης ΑΣΟΕΕ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Κρατούμενοι των φυλακών όλης της χώρας προχωρούν σε αποχή συσσιτίου ως ένδειξη πένθους.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου

Η οργή ξεχειλίζει και στο πανεργατικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Συντονιστικά μαθητικά και φοιτητικά όργανα αποφασίσουν καταλήψεις και αποχή.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

«Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα - κλαίμε κι από μόνοι μας», φωνάζουν οι φίλοι του Αλέξη. Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, Νομική συνεχίζουν την... εξεγερτική δράση. Η κυβέρνηση βγάζει στα Προπύλαια, τα ΕΚΑΜ.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Μια τεράστια μαυροκόκκινη σημαία κυματίζει μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου

«ΖΕΙΣ». Μία λέξη σχηματισμένη από εκατοντάδες κεράκια στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αναμμένα κεριά και στον Λευκό Πύργο. Στα Εξάρχεια ξεχωριστή συγκέντρωση στη συμβολή των δρόμων του πένθους και της μνήμης. Στην οδό «Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου

Καταλαμβάνεται ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84. Διαδηλωτές πετάνε τις κουκούλες τους στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και φοιτητές πραγματοποιούν μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη. Συναυλίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις. «Λεφτά για την παιδεία και όχι για τα ΜΑΤ και την Αστυνομία».

grigoropoulos1

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου

Καθιστική διαμαρτυρία μαθητών έξω από τη ΓΑΔΑ. Δέχονται χημικά. «Δύο φορές τη μέρα θα κάνουμε πορεία, μπάτσοι θα πεθάνετε απ' την ορθοστασία». Νέοι και νέες καταργούν τα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων στον σταθμό του μετρό στο Πανεπιστήμιο, προτρέποντας τους επιβάτες να επιβιβαστούν δωρεάν. Με δακρυγόνα διαλύεται μουσική διαμαρτυρία με μαθητές μουσικών λυκείων, φοιτητές μουσικολογίας, καθηγητές και ηλικιωμένους οργανοπαίχτες παραδοσιακών οργάνων στα Προπύλαια.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

Μία ομάδα νεαρών μαθητών μπαίνουν στο στούντιο της δημόσιας τηλεοράσης την ώρα των δηλώσεων του πρωθυπουργού στο δελτίο ειδήσεων και μεταδίδουν ζωντανά το μήνυμά τους: «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους», «Άμεση αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων», «Ελευθερία σε όλους μας».

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου

Ένα πανό με την λέξη: «Αντίσταση» γραμμένο σε πέντε διαφορετικές γλώσσες αναρτάται στον Βράχο της Ακρόπολης. Ακολουθεί κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ με αίτημα την απελευθέρωση διαδηλωτών (πάνω από 200) οι οποίοι συνελήφθησαν τον Μαύρο Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου

Ένας 16χρονος μαθητής λυκείου τραυματίζεται από σφαίρα αγνώσου στο Περιστέρι. Ακολουθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Συνθήματα: «Αυτή η πολιτική δολοφονεί, δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή», «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθαν της κυβέρνησης οι τελευταίες μέρες». Κλειστά περισσότερα από 600 σχολεία και πολλές σχολές ΑΕΙ.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου

Συγκεντρώσεις κατά της κρατικής βίας από μαθητές σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και του Πειραιά. Συνθήματα: «Εμπρός λαέ στο δρόμο των αγώνων, κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων». «Η αστυνομία δολοφονεί, εδώ και τώρα να αφοπλιστεί». Συναυλία διοργανώνουν τα Συντονιστικά μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων. Συνθήματα: «Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», «Με σφαίρες και βία δεν γίνεται παιδεία».

Αλέξης Γρηγορόπουλος. Επτά χρόνια μετά. «Μην ρίχνετε άλλα δακρυγόνα εμείς κλαίμε κι από μόνοι μας»...

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb

Σχετικές ειδήσεις