ΕΛΛΑΔΑ

Το αδιέξοδο με τους μετανάστες στο Τάε Κβον Ντο και το κυβερνητικό... τέλμα!

Το αδιέξοδο με τους μετανάστες στο Τάε Κβον Ντο και το κυβερνητικό... τέλμα!

Αν θεωρεί κάποιος πως μόνον οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, αυταπατώνται. Και η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη εντός ευρωπαϊκών «συρματοπλεγμάτων». Χάος, ένταση, αδιέξοδο και deal line αποχώρησης μέχρι την Πέμπτη. Να φύγουν να πάνε που;

Την ώρα που από στεριά και θάλασσα καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες στο στάδιο του Τάε Κβον Ντο όπου φιλοξενούνται μετανάστες από την Ειδομένη, επικρατεί χάος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναζητά νέους χώρους για την φιλοξενία τους.

Μετά ουδείς μπορεί να πει επίσημα για το που θα πάνε. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η σκέψη να μεταφερθούν σε παλιές αποθήκες της Αεροπορίας. Τίποτα, όμως, δεν είναι σίγουρο ακόμη.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ροή δεν έχει σταματήσει. Σήμερα το πρωί, τα πλοία «Αριάδνη» και «Νήσος Μύκονος» αποβίβασαν στο λιμάνι του Πειραιά ακόμη 1500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Θλιβερή παρένθεση το γεγονός πως οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι δεν έχουν σταματήσει να παρακολουθούν το «παράλληλο δράμα»: από τη μία οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρονται «πακέτο» από δω κι εκεί κι από την άλλη η απόγνωση των ανθρώπων αυτών που διαπιστώνουν πως η «θαλασσοταραχή» από την οποίαν βγήκαν ζωντανοί, δεν σταματά να τους κυνηγά ακόμη και στη στεριά.

Σήμερα το πρωί, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισκέφθηκε τον Ελαιώνα υπό τη συνοδεία του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.

Η Γκεοργκίεβα δεν ξέφυγε από τον «ευρωπαϊκό κανόνα» συμπεριφοράς απέναντι στη χώρα μας, εκφράζοντας την κατανόησή της και αποχωρώντας από την περιοχή.

Όχι, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν επισκέφθηκε το στάδιο του Τάε Κβο Ντο που λίγο θέλουν μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί να το κάνουν «λαμπόγυαλο». Πάντως, βρίσκεται στην Αθήνα για να εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για 20.000 πρόσφυγες.

Ένα πρόγραμμα που όσο θετικό και να χαρακτηρίζεται από αρκετούς δεν παύει να είναι μία «μύγα» μέσα στο «γάλα» των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων στο μάτι των οποίων βρίσκεται η χώρα μας. Αρκεί κάποιος να παρατηρήσει τη μεταναστευτική ροή και θα καταλάβει.

Μέχρι την Πέμπτη θα έχει αδειάσει το Τάε Κβον Ντο

Ναι, θα συμβεί αυτό για να γεμίσει κάτι άλλο και μετά κάτι άλλο. Δίχως προγραμματισμό και σχέδιο σε ανώτερο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Άλλοι αντιδρούν για τις συνθήκες διαβίωσης, άλλοι προσπαθούν να πουλήσουν προστασία και παράνομες εξυπηρετήσεις διά του αζημίωτου. Ένας μετανάστης από το Μαρόκο προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Η κατάσταση είναι εκρηκτική εντός κι εκτός Τάε Κβον Ντο.

Οι Δήμαρχοι στα νότια προάστια αντιδρούν στη μεταφορά των μεταναστών από την Ειδομένη στη… γειτονιά τους.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα –σε ότι αφορά στο Τάε Κβο Ντο - βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαχωρισμού όσων εκ των μεταναστών επιθυμούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό;

Πάντως, ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η φημολογία των τελευταίων ωρών πως η κυβέρνηση σκέφτεται τώρα να ενεργοποιήσει εκ νέου το Κέντρο της Αμυγδαλέζας. Θυμίζουμε πως είναι η ίδια η Κυβέρνηση που έβαλε λουκέτο στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών με την βαριά σκιά: βασανισμοί, παράνομη κράτηση, αυτοκτονίες κτλ. Να επισημάνουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Γιάννης Μουζάλας απέρριπτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν και το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Είναι σαφές ότι Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναδιανομή των προσφύγων εάν οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ναι, δεν είναι μόνον οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι. Είναι και η ίδια η χώρα παγιδευμένη με ότι σηματοδοτεί αυτό για το άμεσο μέλλον σε εθνικό επίπεδο…

Σχετικές ειδήσεις