ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά το Λιμενικό στους Τούρκους για την τελευταία τραγωδία στο Αιγαίο

Τι απαντά το Λιμενικό στους Τούρκους για την τελευταία τραγωδία στο Αιγαίο

Την αντίδραση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προκάλεσαν τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τραγωδία της Τρίτης (5/1) στα τουρκικά παράλια οφείλεται σε απόφαση των ελληνικών αρχών να επαναπροωθήσουν τα σκάφη στα οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού οι ισχυρισμοί των τουρκικών δημοσιευμάτων είναι παντελώς αβάσιμοι και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό ανατολικά της Λέσβου περιπολούσαν δύο σκάφη της FRONTEX, από τις αναφορές των οποίων, ουδεμία ανάμιξη προκύπτει.

«Εκτιμάται ότι θα πρέπει να εξαντληθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, κάθε δυνατή προσπάθεια καταπολέμησης των οργανωμένων δικτύων, προκειμένου να αποτρέπεται η επιβίβαση προσφύγων σε ανασφαλή και αναξιόπλοα σκάφη, υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, όπως επικρατούν σήμερα και επικρατούσαν κατά την χρονική περίοδο εκδήλωσης του συμβάντος, ώστε να αποφεύγονται τραγωδίες σαν τη χθεσινή», συμπληρώνει το Λιμενικό και σημειώνει ότι μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου κατά το τελευταίο διήμερο υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες εκτέθηκαν σε θανάσιμο κίνδυνο 2.156 πρόσφυγες, οι οποίοι με τη βοήθεια των ελληνικών λιμενικών Αρχών και της FRONTEX αποβιβάστηκαν ασφαλώς στο νησί.

Το Λιμενικό ξεκαθαρίζει ότι «συνεχίζει αταλάντευτα την άοκνη προσπάθειά του για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής, με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχετικές ειδήσεις