ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες μετά το ηχηρό «παρών» στο Σύνταγμα

Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες μετά το ηχηρό «παρών» στο Σύνταγμα

Αγρότες από τον Προμαχώνα έως την Κρήτη, επιστρέφουν πλέον στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και εβδομάδες σε συνολικά 68 σημεία σε ολόκληρη την Επικράτεια, στον απόηχο του ηχηρού μηνύματος που απέστειλαν προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια του παναγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος.

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μέσα από τη δυναμική παρουσία τους στην καρδιά της Αθήνας, ο αγροτικός κόσμος εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο, ζητώντας ταυτόχρονα ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της Κορίνθου ετοιμάζονται να κόψουν εκ νέου στα δύο την Ελλάδα στο μπλόκο του Ισθμού, ενώ η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει μέσα στα επόμενα 24ωρα γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας το Σαββατοκύριακο- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεών τους.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μπούτας επανέλαβε ότι από την κυβέρνηση ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα

Το βράδυ της Κυριακής (14/02/2016) ήταν προγραμματισμένη να λήξει η προθεσμία για όσους επιθυμούσαν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα (15/02/2016) στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Για τους αγρότες, το πλαίσιο των προτάσεων αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμο, γεγονός που φάνηκε και από τη δήλωση του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Χρίστο Γκόντια στο ΑΠΕ: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε εκ νέου: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε: «Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. Χτυπάει ανθρώπους του μόχθου, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και τον μόνο παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει στη χώρα».

Σχετικές ειδήσεις