ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων

Η Ειδομένη «βουλιάζει» από 12.000 κόσμου, ο Πειραιάς δέχεται καθημερινά νέες «καραβιές» προσφύγων και η κυβέρνηση ετοιμάζει 15 νέα hot spot σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σήμερα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μια ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, η κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις την απελπισία.

Στην Ειδομένη, όλο και περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να συρρέει στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με την ελπίδα να καταφέρει να περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

prosfiges3

Όμως, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την αστυνομία, στη γειτονική χώρα πέρασαν μόλις 337 πρόσφυγες, τη στιγμή που στον καταυλισμό της Ειδομένης υπολογίζεται ότι είναι στην αναμονή, πάνω από 12.000 άτομα.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πλέον οι Σκοπιανοί επιτρέπουν τη διέλευση μόνο όσων μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, κλείνοντας την πόρτα σε πρόσφυγες που έρχονται από άλλα σημεία, ακόμα κι αν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

prosfiges5

Παράλληλα, ο εφιάλτης για τις οικογένειες που ζουν μέσα στη λάσπη και το κρύο συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις εθελοντικές οργανώσεις που προσπαθούν να ταΐσουν και να περιθάλψουν ιατροφαρμακευτικά τους πρόσφυγες, το 70% των παιδιών που βρίσκονται στην Ειδομένη υποφέρουν από λοιμώξεις του αναπνευτικού ή γαστρεντερίτιδες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στο νοσοκομείο Κιλκίς μεταφέρθηκε ένα αγοράκι περίπου 8 με 10 ετών, το οποίο χτυπήθηκε από ρεύμα στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εκεί κατάσταση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ήδη η ευρύτερη περιοχή έχει γεμίσει.

«Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί. Είναι υπερδιπλάσιοι εκείνοι που βρίσκονται εκτός του επίσημου χώρου φιλοξενίας», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπονοώντας ότι θα εκκενωθεί ο χώρος.

Πρόσθεσε δε ότι «οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί» και διευκρίνισε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Για τον Πειραιά, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα.

Διευκρίνισε ότι από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου δημιουργήθηκε η κεντρική αποθήκη συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, από την Περιφέρεια Αττικής και τη γγ Εμπορίου, οι προμήθειες θα κατανέμονται με σύστημα σε όλες τις δομές της χώρας, σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας θα παρέχονται όσα χρειάζονται, ενώ θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Ανάλογη αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στη Μακεδονία, καθώς, όπως είπε ο κ. Βίτσας, θα μιλήσει και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα «για να στηθεί άλλο ένα τέτοιο κέντρο εκεί».

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ και τη δράση του στα εθνικά χωρικά ύδατα είπε ότι περιπολεί, καταγράφει και ενημερώνει και τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο, ούτε «γκρίζες ζώνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

prosfiges4
AdTech Ad

Παράλληλα, στον Πειραιά συνεχίζονται οι αφίξεις πλοίων με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σήμερα Δευτέρα (07/03), στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 571 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» από τα Δωδεκάνησα με 157 άτομα.

Συνολικά, στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη, φιλοξενούνται προσωρινά περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη τοποθετηθεί ένας προκάτ οικίσκος από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά όπου από σήμερα θα λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση των αναγκών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

Συνολικά στη χώρα βρίσκονται 36.419 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς, 7.418 βρίσκονται στα νησιά, με περισσότερους στη Λέσβο (3.993), τη Χίο (1.659) και τη Σάμο (629) ενώ στη ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 29.001 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.550 στην Ειδομένη, 3.567 στο Χέρσο, 3.228 στο λιμάνι του Πειραιά, 4.150 συνολικά στο Ελληνικό, 2.063 στα Διαβατά, 3.400 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο και 1.700 στο Σχιστό.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα αγγίζει στους 50.000.

«Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία» δήλωσε στο Mega ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός.

Το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης έκανε γνωστό ότι μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου θα είναι έτοιμα 14 νέα hotspots, με άλλο ένα να ετοιμάζεται στο Λιτόχωρο μετά τις 15 Μαρτίου.

Οι νέες δομές θα μπορούν αν φιλοξενήσουν 17.400 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που, όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα είναι σήμερα 33.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το συντονιστικό διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, από αυτούς οι 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), στη Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα φιλοξενούνται 27.109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται:

  • 8.000 στην Ειδομένη
  • 3.400 στο Χέρσο
  • 2.200 στο λιμάνι του Πειραιά
  • 3.570 στο Ελληνικό
  • 2.136 στα Διαβατά
  • 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο
  • 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA
  • 1.423 στο Σχιστό


Σχετικές ειδήσεις