ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Η Ελλάδα εκκενώνει άμεσα τον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης (vid)

Spiegel: Η Ελλάδα εκκενώνει άμεσα τον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης (vid)

«Η Βαλκανική Οδός ασφυκτιά από χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν ακινητοποιηθεί στην Ειδομένη στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, χωρίς φροντίδα, σε άθλιες συνθήκες. Τώρα, το σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού των προσφύγων στην περιοχή είναι έτοιμο», αναφέρει σε δημοσίευμα του το γερμανικό Spiegel.

Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα: Οι άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν δε βρίσκονται πλέον σε καθεστώς transit, αλλά ήλθαν για να μείνουν, καθώς η Βαλκανική Οδός που οδηγεί στο βορρά έχει σχεδόν σφραγιστεί από τα Σκόπια με φράχτες και στρατιώτες, οδηγώντας τους πρόσφυγες σε αδιέξοδο, διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό.

Προκειμένου η χώρα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, 15 νέοι καταυλισμοί προσφύγων, χωρητικότητας 17.400 ατόμων, βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ η πρώτη από αυτές τις εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, επισημαίνεται το σχετικό άρθρο.

Όμως οι απαιτήσεις για την εγκατάσταση του υπάρχοντος προσφυγικού πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 30.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης τη Δευτέρα (7/3).

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 6.830 καταγεγραμμένοι μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και 8.340 σε περιοχές της Αττικής. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε τρεις καταυλισμούς στην Αθήνα, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης

Οι δραματικές εικόνες των προσφύγων στην Ειδομένη που κάνουν το γύρο του κόσμου έχουν θορυβήσει την Αθήνα, που φαίνεται πως αποφάσισε να παρέμβει. «Θα προχωρήσουμε σε μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης», δήλωσε στο Spiegel Online ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκπρόσωπος του Συντονισμού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, το βράδυ της Τρίτης (8/3).

«Μόλις τα νέα καταλύματα είναι έτοιμα, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ. Είναι προς το συμφέρον των μεταναστών να μετακινηθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις και σκοπεύουμε να ενεργήσουμε με προσοχή κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, καθιστώντας σαφές προς τους μετανάστες ότι μέχρι νεωτέρας δεν υπάρχει τρόπος να διασχίσουν τα σύνορα, οπότε δεν υπάρχει νόημα να παραμένουν στο σημείο», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίτσης.

Πολλοί όμως από τους πρόσφυγες που θέλουν να ελπίζουν απευθύνονται σε διακινητές. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων και της Ελλάδας, το σημείο συνάντησης διακινητών και μεταναστών εντοπίζεται σε ξενοδοχείο των Ευζώνων, μόλις 500 μέτρα από τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, όπου για 800 ευρώ οι διακινητές υπόσχονται ότι υπό την καθοδήγηση τους έπειτα από οκτώ ώρες πεζοπορίας θα έχουν φθάσει στο Σελεμλί εντός των Σκοπίων.

Σχετικές ειδήσεις