ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Κατατέθηκε από την Άννα Διαμαντοπούλου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση...

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου επέφερε σημαντικές αλλαγές στις νέες ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτει από το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Στις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι θα διακοπεί η χρηηματοδότηση για τα Πανεπιστήμιια που μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 δεν θα έχουν ορίσει νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο αφορούν τα εξής ζητήματα:

-Το Συμβούλιο του Ιδρύματος: Προβλέπεται η επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών. Επίσης, με πλειοψηφία 2/3 θα πρέπει να υπάρχει και στην επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων.

-Τμήματα και σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ- ΤΕΙ: Η εισαγωγή των νέων φοιτητών θα γίνεται ώς το 2014, οπότε θα αλλαξει το εξεταστικό σύστημα, σε τμήματα, όπως ισχύει και τώρα. Προβλέπεται, όμως, κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το πρώτο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με ρητή επισήμανση, δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων κατόπιν 3ετών σπουδών παρέχεται, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν, χωρίς να είναι δεσμευτική.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνεται, προβλέπεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ωστόσο, οι οι αλλαγές θα αρχίσουν άμεσα και από τον Σεπτέμβριο του 2011, που αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.

Επιπλέον, έως την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι και να έχουν επιλεγεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του.