ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Απομακρύνονται σταδιακά οι πρόσφυγες από τους άτυπους καταυλισμούς

Ειδομένη: Απομακρύνονται σταδιακά οι πρόσφυγες από τους άτυπους καταυλισμούς

Έξι λεωφορεία έχουν αναχωρήσει από το πρωί της Τρίτης (14/06) μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες από τους εναπομείναντες άτυπους καταυλισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή τηςΕιδομένης.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε λίγο μετά τις 07:30 και ήδη έχουν αναχωρήσει έξι λεωφορεία από το ξενοδοχείο που βρίσκεται στη στροφή για Ευζώνους και το βενζινάδικο, με συνολικά 399 άτομα (Σύριοι, Ιρακινοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί), οι οποίοι οδηγούνται σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας.

Το μεσημέρι, δόθηκε στην κυκλοφορία το κομμάτι της ΠΑΘΕ, από τη γέφυρα του Πολυκάστρου έως τη στροφή για Ευζώνους, που είχε κλείσει το πρωί λόγω της αστυνομικής επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες απομακρύνθηκαν από τον άτυπο καταυλισμό στο βενζινάδικο, στην ΠΑΘΕ Πολυκάστρου, 1.158 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ (58 Ιρακινοί και οι υπόλοιποι Σύροι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας, στα Βασιλικά.

Το βράδυ της Δευτέρας, κάτοικοι των Βασιλικών συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, διαμαρτυρόμενοι για τη δομή.

Στους 57.042 οι εγκλωβισμένοι

Οριακά πάνω από 57.000 καταμετρήθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται ανά την επικράτεια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.

Συνολικά είναι 57.042, εκ των οποίων στα νησιά βρίσκονται 8.449, στη βόρεια Ελλάδα 23.527, στην κεντρική Ελλάδα 2.123, στην Αττική 9.935, και στη νότια Ελλάδα 248.

Σε θέσεις φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ διαμένουν 5.501 και σε μη οργανωμένες δομές βρίσκονται 5.759. Εκτός δομών φιλοξενίας εκτιμάται ότι βρίσκονται 1.500.

Δείτε εδώ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Πολύ μικρές είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Χθες Δευτέρα και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9.00 το πρωί στη Μυτιλήνη -η οποία το τελευταίο Σαββατοκύριακο παρουσίασε αυξημένες ροές σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα- δεν αποβιβάστηκε κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης.

«Μένει να δούμε αν αυτό συνέβη λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή ή επιβεβαιώνει ότι οι αυξημένες ροές του Σαββατοκύριακου ήταν απλά τυχαίο γεγονός» τόνισε σστο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτερο στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών.

Το τελευταίο 24ωρο στη Χίο αποβιβάσθηκαν 13 άτομα και στη Σάμο 14. Σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη σε εφαρμογή της συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρισκόταν εγκλωβισμένοι 2.946 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο βρίσκονταν 2.511 και στη Σάμο 1.114. Συνολικά στα νησιά βρισκόταν 6.571 άτομα.

Σχετικές ειδήσεις