«Το Φάντασμα της Λουλούδας» από τη Σάμο έγινε φωτογραφία της ημέρας στη NASA! (pic)

Newsroom Newsroom

«Το Φάντασμα της Λουλούδας» από τη Σάμο έγινε φωτογραφία της ημέρας στη NASA! (pic)

Ένα σπάνιο φαινόμενο απαθανάτισε ο φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος στο Κάστρο της Λουλούδας, στη Σάμο και η φωτογραφία επιλέχθηκε από τη NASA στο Earth Science Picture of the Day.

Ο κ. Θράβαλος «αιχμαλώτισε» με το φακό του μια σκιώδη φιγούρα, που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα φαινόμενο της οπτικής.

Ο φωτογράφος βρισκόταν στο κάστρο της Λουλούδας, κοντά στο χωριό Βουρλιώτες της Σάμου και τράβηξε μια φωτογραφία η οποία έφτασε ως τη NASA.

(Δείτε τη φωτογραφία στο gallery)

Ο κ. Θράβαλος εξήγησε αναλυτικά στο προφίλ του στο Facebook, τι βρέθηκε μπροστά από το φακό του:

«Το Φάντασμα της Λουλούδας» - Η εξήγηση

Η σκιώδης φιγούρα με τα φωτοστέφανα χρωμάτων που φωτογράφισα στο Κάστρο της Λουλούδας είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών φαινομένων. Λόγω της σχετικής σπανιότητάς τους και εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει δοθεί επίσημος ορισμός στην ελληνική μετεωρολογική γλώσσα οπότε θα χρησιμοποιήσω τις αγγλικές τους ονομασίες.

Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο φαινόμενα είναι το λεγόμενο "Glory" που έχει την μορφή φωτοστέφανων που φέρουν τα χρώματα της ίριδας. Όπως και το ουράνιο τόξο, έτσι και το Glory εμφανίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο (για την ακρίβεια το κέντρο των "κύκλων ή τόξων" φωτός που σχηματίζονται και στα δύο φαινόμενα, είναι πάντα το αντιδιαμετρικό σημείο του ήλιου ως προς τον παρατηρητή).

Βασική διαφορά των δύο φαινομένων είναι η γωνία στην οποία αυτά δημιουργούνται, με το κλασσικό ουράνιο τόξο να εμφανίζεται σε μεγάλη γωνία ~40 μοίρες,ενώ το Glory περιορίζεται στις 5 μοίρες περίπου. Σημαντική διαφορά επίσης είναι το Glory σχηματίζεται λόγω των νεφοσταγονιδίων που αποτελούν την ομίχλη, ενώ τα χρώματα του γνωστού μας ουράνιου τόξου προέρχονται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με τις σταγόνες της βροχής. Η ονομασία Glory ή στα ελληνικά "Δόξα" προέρχεται πιθανόν από την αίσθηση μεγαλείου που δημιουργεί στον παρατηρητή η παρουσία φωτοστέφανων γύρω από την σκιά του και με κέντρο το κεφάλι του, ενώ υπάρχουν εικασίες ότι και τα φωτοστέφανα των αγίων της Εκκλησίας έχουν την προέλευσή του σε αυτό το φαινόμενο.

Το δεύτερο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα είναι η ίδια η σκιώδης φιγούρα και ονομάζεται "Brocken Spectre" ή στα ελληνικά "το Φάντασμα του Μπρόκεν". Η ονομασία του προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε. Στην ουσία τρόμαξε από την ίδια του την σκιά, μιας και το "Brocken Spectre" είναι το αποτέλεσμα της σκιάς του ίδιου του παρατηρητή πάνω στην ομίχλη. Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η συγκριση της σκιάς με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, όπως πχ τα υποκείμενα δέντρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής.

«Το Φάντασμα της Λουλούδας» από τη Σάμο έγινε φωτογραφία της ημέρας στη NASA! (pic)
01
«Το Φάντασμα της Λουλούδας» από τη Σάμο έγινε φωτογραφία της ημέρας στη NASA! (pic)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved