ΕΛΛΑΔΑ

«Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες»: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα

«Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες»: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα

Τον Μάιο του 2016, η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με την ECCAR (Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού) ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Διεθνούς Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες».

Σκοπός του Προγράμματος είναι να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων. Το Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» φιλοδοξεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τη νέα τεχνογνωσία, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα.

Στις 22 και 23 Νοεμβρίου του 2016 το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την UNESCO, διοργανώνει τη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα».

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της Συνάντησης, με την παρουσίαση της πρώτης κοινής εκδοτικής πρωτοβουλίας των δύο φορέων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova, καθώς και η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Άντρη Αναστασιάδη και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Odeta Nishani, ενώ το «παρών» θα δώσει και η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σίσσυ Παυλοπούλου.

Επίσης, το λόγο θα λάβουν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, η 26η Κυβερνήτης του Καναδά (1999-2005) Adrienne Clarkson, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, η διευθύντρια της Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (Βέλγιο) Michele LeVoy, ο ιδρυτής του IamSyria.org (ΗΠΑ) Andrew Beiter κ.α.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας θα αναλυθούν όλες οι πλευρές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος - βασικές αρχές, διεθνείς συνθήκες, ανθρώπινα δικαιώματα, πολυπολιτισμική συνύπαρξη, ο ρόλος των ΜΜΕ, κλπ.- ενώ Δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους. Εισηγήσεις και προτάσεις εφ’ όλης της ύλης θα κάνουν ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη Συνάντηση, καθηγητές, σύμβουλοι και δημόσιοι λειτουργοί αρμόδιοι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τη δεύτερη ημέρα η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου, σε μια κλειστή συνεδρίαση εργασίας, 30 εμπειρογνώμονες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, θα συζητήσουν, θα επεξεργαστούν και θα ολοκληρώσουν το σχέδιο ενός πρακτικού οδηγού - εγχειριδίου που θα εκδοθεί από την UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και θα απευθύνεται στις τοπικές αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς και θα περιλαμβάνει χρήσιμες ιδέες και πρακτικές για να γίνουν οι πόλεις φιλόξενες για τους πρόσφυγες.

Σχετικές ειδήσεις