ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωστή Στεφανόπουλο

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωστή Στεφανόπουλο

Με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνητελέστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου

Στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό βρέθηκε τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς, ενώ πολιτικοί, φίλοι του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και απλός κόσμος είπε το τελευταίο «αντίο» στον «ευπατρίδη της πολιτικής».

unnamed 12

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, πρώην υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

unnamed 3

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εξόδιο ακολουθία, από τις 14:10-14:20, ερρίφθησαν από το πυροβολείο του λόφου του Λυκαβηττού, είκοσι ένας τιμητικοί κανονιοβολισμοί.

Ο επικήδειος λόγος του Προκόπη Παυλόπουλου

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό, το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή.

Το μέγεθος του κενού τούτου καθορίζεται από το ήθος και την εν γένει προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, δοθέντος ότι το ήθος του και η προσωπικότητά του προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της λαμπρής ιστορίας του όσο και του κορυφαίου υποδείγματος που μας κληροδοτεί ως προς την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι μόνο για ν’ αποδώσω στον εκλιπόντα εκείνο που του αναλογεί μετά θάνατον αλλά και για να καταστήσω σαφές το δικό μας χρέος έναντι της μνήμης του.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια. Πάντα ενεργούσε όχι για ν’ αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά μόνο για να καταστεί το έργο του, φυσικά προς όφελος της Πολιτείας, «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, μ’ όλη την σημασία που προσδίδει σ’ αυτό ο όρος "res publica". Ήτοι η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των σκοπών εκείνων που προσιδιάζουν στην Ελληνική Πολιτεία, με βάση την Ιστορία του Έθνους μας αλλά και ενόψει των εκάστοτε προκλήσεων και του αντίστοιχου εθνικού διακυβεύματος.

Το τρίτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν ο Πατριωτισμός. Όχι βεβαίως εκείνος που ευτελίζεται «στην υπηρεσία» του λαϊκισμού. Αλλά ο Πατριωτισμός στην πιο γνήσια έκφρασή του, ο οποίος συντίθεται από το ύψιστο χρέος υπεράσπισης, άνευ όρων και προϋποθέσεων, των Εθνικών μας Δικαίων.

Και το τέταρτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο Λαός μας και το Έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας. Ιδίως μάλιστα όταν οι καιροί επιβάλλουν να διδασκόμαστε από τα δεινά που μας κληροδότησαν οι στείρες έριδες και οι κάθε μορφής διχασμοί.
Υπό τα δεδομένα αυτά καθίσταται πρόδηλο ότι ο καλλίτερος τρόπος για να τιμούμε τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως του αρμόζει, είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του.
Αιωνία η μνήμη του».

Μεσίστιες οι ελληνικές σημαίες

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, θα τηρηθεί δημόσιο πένθος και οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων κυμάτιζαν μεσίστιες.

Να σημειώσουμε ότι η ταφή θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη (23/11) στη Πάτρα.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, η κλινική του εικόνα ήταν συνεχώς επιδεινούμενη με ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση.

Σχετικές ειδήσεις