ΕΛΛΑΔΑ

Καρέ – καρέ η εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό

Καρέ – καρέ η εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό

Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, μία ώρα μετά την πλήρη εκκένωση του Κορδελιού σε ακτίνα 1,9 χιλιομέτρων, ένας υπολοχαγός του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς, θα κατέβει από την ξύλινη σκάλα στο βάθους 5 μέτρων σκάμμα- στο πίσω μέρος του προαύλιου χώρου του πρατηρίου καυσίμων της οδού Μοναστηρίου 90- όπου εντοπίστηκε η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Θα είναι το ξεκίνημα μίας πολύωρης, σχεδόν “χειρουργικής”, επιχείρησης όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές εξουδετέρωσης πολεμικών βομβών μέσα σε αστικό περιβάλλον.

Ο υπολοχαγός, που θα φοράει την ειδική προστατευτική στολή, θα φροντίσει με τη συνδρομή τριών συναδέλφων του, να αφαιρέσει τον πυροκροτητή.

Οι κινήσεις του θα είναι αργές, ψύχραιμες, προσεγμένες.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των ανδρών της μονάδας υποστήριξης, που θα βρίσκεται στο χώρο, θα ανασύρουν προσεκτικά τη βόμβα από το όρυγμα και με όχημα του στρατού -συνοδεία αστυνομικών που θα φροντίζουν για τη διάνοιξη των δρόμων- θα τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής Ασκού- Προφήτη για να γίνει η ελεγχόμενη έκρηξή της.

1

Όσο κι αν για όλους εμάς και μόνο η περιγραφή του εγχειρήματος αυτού φαντάζει εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, για τους έμπειρους πυροτεχνουργούς του ΤΕΝΞ θεωρείται ...υπόθεση ρουτίνας.

Στο ενεργητικό τους άλλωστε έχουν πολλές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης βλημάτων στη διάρκεια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑP) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξουδετέρωσης ενεργών βομβών αεροπορίας στην περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία” -όπου γίνεται η διαπλάτυνση του διαδρόμου προσγειώσεως- αλλά και ναρκοπεδίων στον Έβρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΒΟΜΒΑ

«Είναι κάτι που η ομάδα έχει κάνει χιλιάδες φορές», μας ενημερώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νίκος Φανιός.

«Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι το γεγονός ότι η βόμβα εντοπίστηκε μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα σε πρατήριο υγρών καυσίμων».

2

Για το λόγο αυτό και επειδή ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποιά θα είναι η συμπεριφορά ενός πυρομαχικού που έχει παραμείνει θαμμένο για πάνω από 60 χρόνια, αποφασίστηκε, για λόγους ασφαλείας, η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα μετακίνηση 72.000 πολιτών που κατοικούν στη γύρω περιοχή.

«Τη Δευτέρα κερνάτε καφέ;»

Η βόμβα που είναι μήκους ενός μέτρου, εκτιμάται ότι περιέχει 225 κιλά εκρηκτικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών έπεσε από συμμαχικό αεροπλάνο στη διάρκεια βομβαρδισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δίχως να εκραγεί.

Ο εντοπισμός της έγινε τυχαία, πριν από 10 ημέρες περίπου, όταν εργολάβος επιχείρησε τη διάνοιξη σκάμματος για την κατασκευή μίας ακόμη δεξαμενής στο πρατήριο καυσίμων που, τα τελευταία χρόνια, ανήκει στο δίκτυο Καλυψώ της ΕΚΟ. Το συνεργείο κατάλαβε, ευτυχώς έγκαιρα, ότι πρόκειται για “κάτι ύποπτο” και ειδοποίησε τις Αρχές.

Οι άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς, που έφθασαν αμέσως, διέκριναν ότι επρόκειτο για βόμβα και άρχισαν να εφαρμόζουν το προβλεπόμενο “πρωτόκολλο”. Σε πρώτη φάση φρόντισαν για την άμεση άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πρατηρίου ενώ τις γέμισαν με νερό για να αδρανοποιηθούν οι αναθυμιάσεις. Στη συνέχεια προχώρησαν στην εκκένωση των πολυκατοικιών που εφάπτονταν με το πρατήριο ωστόσο, όταν διαπίστωσαν ότι η εξουδετέρωση της βόμβας είχε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, προτίμησαν την αναβολή της επιχείρησης και τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας που έφερε και τη μαζική εκκένωση.

Βέβαια οι ίδιοι οι πυροτεχνουργοί αντιμετωπίζουν με απόλυτη επαγγελματική ψυχραιμία την όλη επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η “απάντησή” τους στις επίμονες και γεμάτες αγωνία ερωτήσεις της αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου ήταν μία απλή ερώτηση: «Τη Δευτέρα κερνάτε καφέ;».

Σχετικές ειδήσεις