ΕΛΛΑΔΑ

Φρένο στις συντάξεις-μαϊμού μέσω Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

Φρένο στις συντάξεις-μαϊμού μέσω Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας
Στοχεύει στην αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων...

Στην αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αναπήρων «μαϊμού», στοχεύει το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στο Κέντρο θα εξετάζεται το σύνολο των ασφαλισμένων (ανεξαρτήτως Ταμείου) και κάθε μήνα οι υπηρεσίες θα μπορούν να υποδέχονται έως και 28.000 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο περνούν από τις διάφορες επιτροπές πάνω από 250.000 άτομα που επικαλούνται προβλήματα υγείας και μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης.

Από το ΚΕΠΑ θα περνούν όλες οι νέες αιτήσεις, αλλά και όσες περιπτώσεις πρέπει να επανεξεταστούν (σήμερα το 45% των συντάξεων είναι προσωρινές). Επιπλέον θα υπάρξει δειγματοληπτικός έλεγχος σε συντάξεις για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται σε αναπήρους «μαϊμού» (προτεραιότητα θα δοθεί σε νομούς με υψηλά ποσοστά ανεργίας).

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να πέσει μέχρι το 2015 στο 8% στον ΟΑΕΕ, στο 9% στο ΙΚΑ και στο 12% στον ΟΓΑ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σήμερα κανένας φορέας δεν γνωρίζει το πραγματικό ποσοστό όσων εμφανίζονται να είναι ανάπηροι, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις φτάνει τις 600.000 με 700.000. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας είναι 324.835 άτομα.