ΕΛΛΑΔΑ

Μετωπική υπουργείου Δικαιοσύνης με δικηγόρους

Μετωπική υπουργείου Δικαιοσύνης με δικηγόρους
Για μεταφορά δικαστηριακής ύλης (συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις κ.α) σε συμβολαιογράφους...

Σε… τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με αιχμή του δόρατος την πρόταση για μεταφορά δικαστηριακής ύλης (συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις κ.α) σε συμβολαιογράφους κινούνται υπουργείο Δικαιοσύνης και Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Μετά την απειλή του προέδρου του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλου, για «λουκέτο» στα δικαστήρια από 13 έως 19 Οκτώβρη σε περίπτωση που το υπουργείο δεν δεσμευτεί εγγράφως ότι δεν θα γίνει μεταφορά δικαστηριακής ύλης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε: «Τα ζητήματα λύνονται με διάλογο όχι με εκβιασμό. Εγώ δεν εκβιάστηκα ποτέ, ούτε η κυβέρνηση. Ούτε δηλώσεις μετανοίας κάνω που ανήκουν σε άλλες εποχές».

Ως προς τις αντιδράσεις για την επίσκεψη της Τρόικας στα δικαστήρια ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε: «Δεν ξέρω γιατί σε κάποιους αρέσει να λένε ότι όλα αυτά τα μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης μας τα επιβάλλει η Τρόικα. Προφανώς αυτό πουλάει. Η ταχύτητα όμως στην απονομή της δικαιοσύνης συνδέεται με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει να κάνει με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τη δημοσιονομική πολιτική».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης τέσσερα ήταν τα σημεία που συζητήθηκαν με την Τρόικα και αυτά έχουν να κάνουν με :

  • την ταχύτερη ψηφιοποίηση λειτουργίας της δικαιοσύνης
  • τη συγκέντρωση αναλυτικών στοιχείων ώστε να μετρηθούν ποσοτικά τα αποτελέσματα των νομοθετικών παρεμβάσεων
  • την ταχεία εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων
  • την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων.