ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση έξω από τη Βουλή: Ολοκληρώθηκαν τα απεργιακά συλλαλητήρια κατά του πολυνομοσχεδίου

Ένταση έξω από τη Βουλή: Ολοκληρώθηκαν τα απεργιακά συλλαλητήρια κατά του πολυνομοσχεδίου

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας (15/1) έξω από τη Βουλή καθώς διαδηλωτές κατά του πολυνομοσχεδίου επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη απεργιακά συλλαλητήρια.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή όταν ομάδα αγνώστων έκανε ρίψη βομβών μολότοφ, πετρών και φωτοβολίδων προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Λίγο αργότερα το μπλοκ της Λαϊκής ενότητας συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς προσπάθησε να ανέβει στη Βουλή. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για λίγη ώρα, ωστόσο στη συνέχεια τα μπλοκ αποχώρησαν από τη Βουλή.

Συγκεντρώσεις μπροστά από τη Βουλή πραγματοποιησαν η ΓΣΕΕ, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι οργανώσεις της, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια και πραγματοποίησε πορεία προς τη Βουλή.

«Οι δυναμικές παρεμβάσεις των συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κορυφώθηκαν με την απεργιακή μάχη στις 12 του Γενάρη. Σήμερα βρισκόμαστε πάλι εδώ για να βροντοφωνάξουμε κάτω τα χέρια από την απεργία, χερι δεν θα βάλετε στα σωματεία. Καλούμε στο δρόμο του αγώνα και της συλλογικής πάλης κάθε εργάτη, κάθε νέο, κάθε άνεργο για να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση όλων μας των δικαιωμάτων. Να δώσουμε τη μάχη για καινούριους αγώνες», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης.

Ένταση στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βουλή, την στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου. Ομάδες άγνωστων ατόμων έριξαν βόμβες μολότοφ, μάρμαρα, μπογιές και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

LP1 0011

Λίγο αργότερα σημειώθηκε εκ νέου ένταση, όταν το μπλοκ της ΛΑΕ προσπάθησε να ανέβει από το πλάι της Βουλής, επί της Αμαλίας, και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

LP1 0075

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή, ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζονται κανονικά αυτήν την ώρα.

Στις 18:00 πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ απεργιακό συλλαλητήριο κατά του πολυνομοσχεδίου.

4344058

Όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία και τα Συνδικάτα, η διάταξη που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στο απεργιακό δικαίωμα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, Παναγιώτης Κυριακούλιας, "διαδηλώνουμε επίσης και για τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς που σημαίνει ουσιαστικά εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, δήλωσε ότι "ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τις απεργίες αλλά και αυτές που αφορούν τα επιδόματα και την εκποίηση της πρώτης κατοικίας".

Την ίδια στιγμή μαζική διαδήλωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Ομονοίας και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

4344045

Πορείες διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι πορείες διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο.

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό στην πύλη του υπουργείου, φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν.

Η δεύτερη πορεία από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άλλες συλλογικότητες, ξεκίνησε από την Καμάρα. Συμμετείχαν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, πρωτοβάθμια σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν επί της οδού Εγνατίας, η πορεία σταμάτησε για λίγο έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, έστριψε στην οδό Βενιζέλου και κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σχετικές ειδήσεις