ΕΛΛΑΔΑ

BBC: 10χρονα προσφυγόπουλα στη Μόρια επιχειρούν να αυτοκτονήσουν

BBC: 10χρονα προσφυγόπουλα στη Μόρια επιχειρούν να αυτοκτονήσουν

Σοκαριστικό είναι το ρεπορτάζ του BBC για τις συνθήκες που επικρατούν στο hot spot της Μόριας, όπου έχουν καταγραφεί ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας ανήλικων προσφυγόπουλων.

Στο νησί της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στο hot spot της Μόριας βρέθηκε το BBC για να καταγράψει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί όπου χιλιάδες μετανάστες περιμένουν καρτερικά την ελπίδα.

Μέσα από το ρεπορτάζ η δημοσιογράφος Κάτριν Νάι τονίζει ότι στον καταυλισμό, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναγκάζονται να ζουν εδώ και πολλούς μήνες συνωστισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ, η βία είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολλές φορές οδηγεί ακόμα και στο θάνατο.

moria

Προσφυγόπουλα προσπαθούν να αυτοκτονήσουν

Σοκαριστική είναι η αποκάλυψη που έκαναν στη δημοσιογράφο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σύμφωνα με τον συντονιστή Λούκα Φοντάνα, αρκετά ανήλικα παιδιά ακόμα και στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών, προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, καθώς βρίσκονται σε απόγνωση.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.

«Είμαστε 24 ώρες σε ετοιμότητα»

Συγκλονιστικά είναι και τα όσα λέει η Σάρα Χαν από το Αφγανιστάν, που βρίσκεται πάντα σε συναγερμό, «είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε», και πρόσθεσε ότι πως όλη τη νύχτα δεν αφήνουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν για να είναι έτοιμοι να φύγουν μακριά από τους αιματηρούς καβγάδες που ξεσπούν.

Βία, συγκρούσεις και μαχαιρώματα

«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες», αναφέρει η δημοσιογράφος επίσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως η εμφύλια σύγκρουση της Συρίας έχει προσγειωθεί εντός των ορίων του καταυλισμού. Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση», καταλήγει το σχόλιο της δημοσιογράφου.

«Την ημέρα που πραγματοποιούμε το γύρισμα στην Μόρια ξεσπάει καβγάς στην ουρά για το συσσίτιο. Δύο άνθρωποι μαχαιρώνονται, άλλοι ουρλιάζουν πανικόβλητοι βλέποντας το θέαμα… Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής, και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα», συνεχίζει η δημοσιογράφος.

Στο αφιέρωμα του BBC υπάρχουν και δηλώσεις του Γιώργου Ματθαίου, εκπροσώπου Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης στη Μόρια που κατηγορεί την ΕΕ. «Δεν έχουμε τα λεφτά. Ξέρετε την κατάσταση στην Ελλάδα οικονομικά. Θέλω να βοηθήσω αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα σύνορα».