ΕΛΛΑΔΑ

Εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα: Έρχεται ραγδαία αύξηση σε πυρκαγιές, καταιγίδες και καύσωνες

Εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα: Έρχεται ραγδαία αύξηση σε πυρκαγιές, καταιγίδες και καύσωνες

Δραματική έκκληση από επίσημα χείλη.

Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερα από 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά όρια, οι απώλειες στη φύση θα είναι μη αναστρέψιμες, προειδοποιεί η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς ήδη ο πλανήτης βρίσκεται στο +1 βαθμό.

Όπως τονίζει στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Σταύρος Μαυρογένης, ειδικός συνεργάτης της WWF για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή πολιτική, οι επιπτώσεις αυτού του σεναρίου θα είναι εφιαλτικές για την Ελλάδα.

«Η Μεσόγειος σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρείται hotspot, δηλαδή ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη στον κόσμο», αναφέρει ο κ. Μαυρογένης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες ακόμα κι αν η αύξηση της θερμοκρασίας συγκρατηθεί στο +1,5, οι εκτάσεις που θα καίγονται στην περιοχή μας εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθούν κατά 40% και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις κατά 10%. «Ακραία γεγονότα όπως οι μεγάλοι καύσωνες της εικοσαετίας, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 173%, άρα ουσιαστικά θα ζούμε τέτοια γεγονότα κάθε χρόνο. Παράλληλα, στην Ελλάδα θα πληγούν ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και η αλιεία καθώς λόγω των θερμότερων θαλασσών θα αυξηθούν τα ξενικά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος που είδαμε πρόσφατα στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Ειρήνη Λαγούδη: Έτσι ξέφυγαν από τις κάμερες οι δολοφόνοι

Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ζάεφ υπογραφή περί μη ύπαρξης Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας