ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο ομογενής που ύψωσε την Ελληνική σημαία στο Αργυρόκαστρο (vids+pics)

Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο ομογενής που ύψωσε την Ελληνική σημαία στο Αργυρόκαστρο (vids+pics)

Νεκρός από σφαίρες Αλβανών αστυνομικών έπεσε ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος φέρεται να άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια σοβαρού επεισοδίου στο Αργυρόκαστρο - Νωρίτερα είχε υψώσει την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων, αλλά και σε άλλα σημεία του χωριού Βουλιαράτες, στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου - Θολό το τοπίο γύρω από τις συνθήκες θανάτου του με μια σφαίρα σε κεφάλι και θώρακα - Για «εν ψυχρώ δολοφονία» μιλούν οι συγχωριανοί του - «Μας πυροβολούσε επί μισή ώρα, τον καλέσαμε να παραδοθεί και μας πυροβόλησε», απαντά η αλβανική αστυνομία -Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του - Σκληρή η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Αιματηρό τέλος είχε η καταδίωξη του Έλληνα ομογενή, Κωσταντίνου Κατσίφα, που ύψωσε την Ελληνική σημαία σε χωριό κοντά στο Αργυρόκαστρο, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Την είδηση ότι ο Έλληνας ομογενής έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά μετέδωσαν τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα ανακοίνωση της Αστυνομίας.

anakoinwsi

«Οι δυνάμεις της RENEA τον κάλεσαν να παραδοθεί αλλά ο Κατσίφας δεν απάντησε στις πολλές εκκλήσεις της αστυνομίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, βάσει της οποίας ο Έλληνας ομογενής «άνοιξε πυρ και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών».

Οι άνδρες της RENEA (αλβανικές ειδικές δυνάμεις) «αναγκάστηκαν» έτσι, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, να σκοτώσουν τον 35χρονο με μια σφαίρα στο κεφάλι και άλλη μία στο θώρακα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναμεταδίδουν μάλιστα και τα τελευταία λόγια του Κατσίφα, τα οποία φέρονται να ήταν: «Ζήτω η Ελλάδα».

Αυτό ωστόσο που προκαλεί οργή και πλήθος ερωτημάτων είναι γιατί ο 35χρονος εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι κι άλλη μια στο θώρακα, ενώ οι ισχυρές ειδικές δυνάμεις ίσως μπορούσαν απλώς να τον συλλάβουν.

«Μας πυροβολούσε επί μισή ώρα, τον καλέσαμε να παραδοθεί και μας πυροβόλησε» είναι η επίσημη απάντηση της αλβανικής αστυνομίας, η οποία πάντως δεν φαίνεται να πείθει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο ζητά εξηγήσεις, κάνοντας λόγο για απαράδεκτο περιστατικό.

katsifas9

Την ίδια ώρα, τα αλβανικά ΜΜΕ, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, παρουσιάζουν τον Κατσίφα ως «εξτρεμιστή», παραβλέποντας το γεγονός πως επιχείρησε να υψώσει την ελληνική σημαία ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε ένα επισήμως αναγνωρισμένο μειονοτικό χωριό από τα Τίρανα, που βάση της αλβανικής νομοθεσίας οι ομογενείς έχουν δικαίωμα να τιμούν δημόσια τα εθνικά τους σύμβολα.

Δείτε ΕΔΩ ποιος ήταν ο Κωσταντίνος Κατσίφας

«Εκτέλεση εν ψυχρώ»

Κάτοικοι στους Βουλιαράτες, το οποίο βυθίστηκε στο πένθος, μιλούν ανοιχτά για εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου ομογενή, που ήρθε αντιμέτωπος με πλήθος αστυνομικών των Ειδικών Αλβανικών Δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι απλά αρνήθηκε να παραδώσει την ελληνική σημαία που κρατούσε.

Τονίζουν μάλιστα ότι ήταν «στοχοποιημένος» από τις αλβανικές Αρχές, γιατί «ενοχλούσε» υψώνοντας την ελληνική σημαία σε διάφορα σημεία του χωριού κάθε φορά που το επισκεπτόταν.

Βίντεο απαθανατίζει την οργή των συγχωριανών του 35χρονου:

Τα γειτονικά ΜΜΕ έκαναν αρχικά λόγο για σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στο χωριό Βουλιαράτι του Αργυρόκαστρου Αλβανίας.

Οπως μετέδωσε το himara.gr, oμογενής ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, την κατέβασε λίγο αργότερα η αλβανική αστυνομία, με αποτέλεσμα να αρχίσει να πυροβολεί με καλάσνικοφ.

1540732283 1fototottt3

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Eίχαν προγραμματισθεί και έγιναν δύο εκδηλώσεις στα νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων στην περιοχή στις 10 και στις 12, με συμμετοχή πλήθους κόσμου, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Όπως κάθε χρόνο, οι κάτοικοι στα χωριά της ελληνικής μειονότητας τοποθέτησαν επίσης ελληνικές σημαίες στα σπίτια και στους δρόμους. Αυτό έγινε και στο χωριό Βουλιαράτι, κοντά στο Αργυρόκαστρο, όπου ο 35χρονος ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας ύψωσε την ελληνική στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων.

Ο 35χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάει στην Αλβανία στις 2 Οκτωβρίου, ενώ φέρεται να είχε τοποθετήσει και άλλες («πολλές») σημαίες στο χωριό. Κατά το σενάριο, δε, που προβάλλεται τις τελευταίες ώρες από τα αλβανικά ΜΜΕ «η συμπεριφορά του ήταν προκλητική», με αποτέλεσμα κάτοικοι να καλέσουν την αστυνομία επειδή «γέμισε το χωριό με ελληνικές σημαίες».

Το τοπίο σχετικά με το τι ακολούθησε παραμένει θολό. Σύμφωνα με μία εκδοχή, οι Αλβανοί αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο επιχείρησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από το νεκροταφείο. Η κίνηση αυτή εξόργισε τον 35χρονο, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε με καλάσνικοφ εναντίον περιπολικού, με αποτέλεσμα στο σημείο να κληθεί και ομάδα των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA).

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο 35χρονος πυροβόλησε στον αέρα και τράπηκε σε φυγή, με αποτέλεσμα την καταδίωξή του. Βρήκε καταφύγιο σε μια αποθήκη/υδραγωγείο όπου τον εντόπισαν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις και τελικά τον σκότωσαν μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Από την πρώτη στιγμή πάντως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις έκαναν φύλλο και φτερό την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον ομογενή, ο οποίος φέρεται να κρύφτηκε κάπου στο χωριό.

Όταν οι δυνάμεις της RENEA τον εντόπισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, ο 35χρονος αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.

Τα Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας, δημοσίευσαν φωτογραφίες από τα σπασμένα τζάμια του περιπολικού που φέρεται να πυροβόλησε ο Κωσταντίνος Κατσίφας με καταγωγή από τα Ιωάννινα, αλλά και αναρτήσεις του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σε μια προσπάθεια να «χτίσουν» ένα προφίλ «εξτρεμιστή» που θα «δικαιολογούσε» τις πράξεις του.

Σε άλλο post του, λίγες μέρες νωρίτερα, οπ Κατσίφας είχε χαρακτηρίσει υποχρέωση όλων, την 28η Οκτωβρίου, «να τιμήσουμε τους προγόνους μας στο μνημείο πεσόντων στους Βουλιαράτες»

Η πρώτη αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αναμένει το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα «θα προβεί» άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν από λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.