ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκε το «κορίτσι του Ζάντε» που αναζητούσε πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (vid)

Βρέθηκε το «κορίτσι του Ζάντε» που αναζητούσε πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ (vid)

Μετά τη γνωστοποίηση της ιστορίας, μια γυναίκα, η Λουΐζα Μόρφη κατάφερε να εντοπίσει το 71χρονο σήμερα, «κορίτσι του Ζάντε», που ονομάζεταιΓιοβάνα Ξιφίτα-Βυθούλκα,και την οποία αναζητούσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ James A. Baker.

Οι δυο τους έδωσαν συνέντευξη στο zantenewstime.gr. Όπως αφηγείται η Λουΐζα Μόρφη στο τοπικό μέσο:

«Την Βρήκα! Όταν μου έστειλε μια φίλη μου το πόστ για να βάλω στις σελίδες μας στο Zakynthos Informer, κοιτούσα τη φωτογραφία και μου έκανε εντύπωση πως η κοπέλα μέσα στην φωτογραφία έμοιαζε πάρα πολύ με μια γνωστή μου. Είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοπέλα στην φωτογραφία.

Όπως κοιτούσα την φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να την βρω το Ζante Girl.

Αμέσως έστειλα την φωτογραφία σε μια συγγενή της φίλης μου και ρώτησα αν ήταν η γιαγιά της, χωρίς να υπολογίζω τα χρόνια κλπ. Τελικά ήταν η θεία της.

Πήρα μια φωτογραφία που είχα και την έδειξα στην αδελφή της που βεβαίωσε ότι όντως ήταν η αδελφή της…. σήμερα μιλήσαμε μαζί της».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Η συγκινητική ιστορία

Τον Αύγουστο του 1953 ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρέθηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες σεισμοπαθείς από τον φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν μείνει άστεγοι, αφού τα σπίτια τους από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε ερείπια. Έχοντας μια κάμερα πάνω του, ο πεζοναύτης, κατά τη διάρκεια της αποστολής, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από το νησί. Ανάμεσά τους είναι και αυτή ενός μικρού ξανθού κοριτσιού, που κρατάει ένα πιάτο με φαγητό. Το ονόμασε το «κορίτσι του Ζάντε» (The Zante Girl) και έκτοτε έμεινε μαζί του για πάντα.

Ο πεζοναύτης δεν ήταν άλλος από τον James A. Baker, ο οποίος έμελλε αργότερα να γίνει μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία των ΗΠΑ. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ρέιγκαν και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη διακυβέρνηση Μπους.

Τι και αν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, το μικρό κορίτσι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του Baker, ο οποίος σήμερα την αναζητά. Η αναζήτηση δεν είναι εύκολη, αφού ο ίδιος δεν έχει κανένα στοιχείο εκείνου του κοριτσιού –το οποίο σήμερα θα πλησιάζει τα 80.

Την ιστορία αποκάλυψε, παρουσιάζοντας και τη φωτογραφία του κοριτσιού η ελληνοαμερικανική ιστοσελίδα pappaspost.com.

Στην αναζήτησή του αυτή, τον βοηθούσε μία οικογένεια Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν εστιατόριο στο Χιούστον, του Τέξας, γενέτειρα του Baker.

Ο Αμερικανός πολιτικός γνωρίζει την οικογένεια εδώ και χρόνια και τρώει πολύ συχνά στο εστιατόριό τους. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι τρεις αδερφές της οικογένειας είχαν κάνει προσωπική τους αποστολή να βοηθήσουν τον φίλο τους και να εντοπίσουν το «κορίτσι του Ζάντε».

Η Ρούλα, η Μαρία και η Κάθι επισκέπτονται αρκετά συχνά τη Ζάκυνθο τα καλοκαίρια και ρωτούσανε σχετικά με το κορίτσι, δείχνοντάς τους τη φωτογραφία.

Μάλιστα, ο James Baker δώρισε 30 μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες από τη συλλογή του από το σεισμό του 1953 στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου.

Πηγή Cnn.gr