Αυτοί έριξαν τις μολότοφ στα ΜΑΤ στην Καισαριανή (Vid)

Newsroom Newsroom

Αυτοί έριξαν τις μολότοφ στα ΜΑΤ στην Καισαριανή (Vid)

Με ανακοίνωση στο διαδίκτυο ομάδα που υπογράφει ως «αναρχικοί – αναρχικές» ανέλαβε την ευθύνη για την μαζική επίθεση με μολότοφ εναντίον της έδρας των ΜΑΤ στην Καισαριανή το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το απόγευμα ομάδα περίπου 40 ατόμων είχε προσεγγίσει το κτήριο καταδρομικά και είχε εκτόξευσει βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών και οχημάτων της αστυνομίας .

Ακολουθεί η ανάληψη ευθύνης:

«Εμείς που γράφουμε αυτήν την ανακοίνωση οργανώσαμε και φέραμε εις πέρας την επίθεση στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και έδρα των ΥΜΕΤ, το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. Στον ίδιο ακριβώς αστυνομικό σταθμό που εννέα ημέρες πριν σύντροφοι και συντρόφισσες μας πραγματοποιούσαν επίθεση με τη δική τους φωτιά και τα δικά τους λόγια αντίστασης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 2008 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΗΤΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ήταν απάντηση στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από το ελληνικό κράτος. Ήταν απάντηση στους μπάτσους του, που δολοφονούν, βασανίζουν και εκβιάζουν τους εχθρούς του σε καθημερινή βάση στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις, στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα κράτησης μεταναστριών. Οι μπάτσοι δεν είναι ψυχρός μηχανισμός. Στελεχώνεται και αυτός από ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των πράξεων τους. Στελεχώνεται από επαγγελματίες δολοφόνους. Ήταν απάντηση των καταπιεσμένων απέναντι στην καθημερινή εκμετάλλευση και καταπίεση που βιώνουμε άλλοτε ως εργάτες και άλλοτε ως άνεργες, ως μετανάστες, ως γυναίκες, ως έγκλειστοι μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία-φυλακές. Ήταν απάντηση όλων αυτών των ρόλων ενάντια στην ίδια τους τη φύση: μια καταστροφική επίδειξη δύναμης ενάντια στις ταυτότητες που μας εγκλωβίζουν και που παλεύουμε καθημερινά να καταργήσουμε, προκειμένου να ζούμε ως άνθρωποι, ελεύθερες.

Ο Δεκέμβρης δεν ήταν απλά μια μαθητική διαμαρτυρία όπως εσκεμμένα προσπαθούν να αποτυπώσουν στην ιστορική μνήμη αναλυτές διαφόρων αποχρώσεων. Ήταν μια πλατιά κοινωνική εξέγερση που απλώθηκε σε όλη την ελλάδα μακριά από τον έλεγχο του κράτους, του κάθε συνδικαλιστή, του κάθε μεσάζοντα και της κάθε επίδοξης ηγεσίας. Σε αυτή την εξέγερση ο αναρχικός χώρος, με τις κατακτημένες παρακαταθήκες του, λειτούργησε ταυτόχρονα ως πυροκροτητής και ως καταλύτης. Οι εξεγερμένες οικειοποιήθηκαν και διαμόρφωσαν εκ νέου προτάγματα, λογικές και πρακτικές, που ο αναρχικός χώρος προωθούσε για χρόνια. Από την αντιβία ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο ως τις πρακτικές άμεσης δράσης, τη δημιουργία δομών αγώνα και ζωής από τα κάτω, την αδιαμεσολάβητη οργάνωση μακριά από κόμματα, θεσμούς και πρωτοπορίες.

Το ότι ο Δεκέμβρης ήταν και είναι μια διαχρονική καίρια απάντηση το καταδεικνύει η στάση που είχε όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων και θεσμών. Μια στάση αποστροφής στη θέληση και στη δύναμη των εξεγερμένων να καταστρέψουν ό,τι δεν ένιωθαν δικό τους, ό,τι φαινόταν ξένο, παρότι τα πάντα γύρω μας ήτανε και είναι προϊόντα δικής μας αλλοτριωμένης δραστηριότητας. Μια στάση αποστροφής στη θέληση και στη δύναμη των εξεγερμένων να οικειοποιηθούν το χρόνο, το χώρο και τον πλούτο αυτής της κοινωνίας, προς όφελος των δικών τους προταγμάτων, αναγκών και επιθυμιών. Ανάγκες και επιθυμίες που δεν ήταν ατομικές και αυθαίρετες αλλά κοινωνικές, ιστορικά δημιουργήματα της άρνησης ενός κόσμου ιδιοκτησίας, εμπορευμάτων, εξουσίας, προνομίων και αποκλεισμών. Αυτόν τον κόσμο είναι που αρνήθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο ο Δεκέμβρης του 2008. Θελήσαμε να γίνουμε η κρίση τους πριν μας πλασάρουν τη δική τους κρίση. Για αυτό, σύσσωμος όλος ο κυρίαρχος λόγος προσπάθησε να τον αφομοιώσει και να τον καταστείλει. Από τη δεξιά της “τάξης και ασφάλειας” και την αριστερά της “κατανόησης” μέχρι τα ουρλιαχτά των τηλεμαϊντανών στα δελτία των ειδήσεων και την οργή των νοικοκυρέων ιδιοκτητών, όλοι τους επικροτούσαν την μηδενική ανοχή. Νέες κατασταλτικές μονάδες της αστυνομίας έκαναν την εμφάνιση τους, ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε ο κουκουλονόμος ενώ αναβαθμίστηκε ο αντιτρομοκρατικός.

Από τότε πολλά πράγματα άλλαξαν και, με μια έννοια, πολλά έμειναν ίδια. Η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς, που αξιοποίησε πολιτικά στο μέγιστο την εξέγερση του Δεκέμβρη αλλά και τους μετέπειτα κοινωνικούς αγώνες, μας υπενθύμισε με το “καλημέρα” πως το κράτος έχει συνέχεια. Κάτι που ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας. Ο μαζικός μετασχηματισμός των εργασιακών σχέσεων προς όφελος των αφεντικών, η στρατιωτική διαχείριση της ζωής των μεταναστών, τα σχέδια για πλήρη λεηλασία της φύσης και διάλυση της ζωής της υπαίθρου που έχει απομείνει, η αύξηση του ελέγχου και της επιτήρησης με νέες αναβαθμισμένες ψηφιακές τεχνικές είναι μερικά πράγματα που αναφέρουμε ενδεικτικά. Παράλληλα, η άνοδος του εθνικισμού και του φασισμού με παλιά και νέα-μοντέρνα προσωπεία συνεχίζεται και μόνο εμείς μπορούμε να σταθούμε απέναντι του. Ο κοινωνικά απλωμένος φασισμός νομιμοποιεί κράτος και παρακράτος να δολοφονούν με θράσος τους αγωνιζόμενους και τις καταπιεσμένες. Από τον Λάμπρο Φούντα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, μέχρι τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο.

Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο:Όπως όμως έχει το κράτος συνέχεια, έτσι έχουν και τα κινήματα μας. Ο Δεκέμβρης του 2008 πρέπει να ιδωθεί από το πρίσμα της συνέχειας των βίαιων φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2006-2007. Αντίστοιχα ο Δεκέμβρης γέννησε εντελώς νέες δυναμικές, νέα συλλογικά σχήματα και ανανέωσε τα παλιά, σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Συνελεύσεις γειτονίας, κοινωνικά στέκια και καινούργιες ομάδες εμπλούτισαν τα πολιτικά περιεχόμενα των αγωνιζόμενων. Αυτοοργανωμένα εγχειρήματα δημιουργήθηκαν που αφορούν πολλές πτυχές των ζώων μας, από την καθημερινότητα μας μέχρι την οργάνωση της αντίστασης. Επιπλέον, οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν μέχρι και τον Φλεβάρη του 2012, που μύρισε εξέγερση είναι, με έναν τρόπο, και παιδιά του Δεκέμβρη. Η διαφορετική όμως κατεύθυνση των κινημάτων των πλατειών με το Δεκέμβρη και το ξεκάθαρα αντικρατικό του χαρακτήρα έθεσε εν τέλει και τα ίδια του τα όρια. Οι μετέπειτα ανακωχές περιμένοντας την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς, είχαν έντονο το χαρακτήρα της ανάθεσης, της αφομοίωσης και της ενσωμάτωσης σε μια συνολικά κρατική λειτουργία.

Για μερικές από εμάς, η 6η Δεκέμβρη του 2008 ξεκίνησε με μια πρωινή διαδήλωση ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στη Λευκίμμη και μετρούσε ήδη μια νεκρή. Ήταν η Μαρία Κουλούρη, που αγωνιζόταν μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Σήμερα τα πράγματα εκεί δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Τα ΜΑΤ συνεχίζουν να είναι εγκατεστημένα και να επιβάλλουν τα σχέδια του κράτους. Ωστόσο, έχουμε και άλλον έναν νεκρό. Τον Petrit Zifle. Αυτήν τη φορά από το χέρι ενός φασίστα που με θράσος δήλωσε ότι θα τον σκοτώσει μετά από καυγά για “εθνικά θέματα”. Και το έκανε μετά από λίγο, στήνοντας του καρτέρι. Στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Ομόνοια δεν υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά πρακτικές των κυρίαρχων εξουσιαστικών λογικών στο μεγαλείο τους. Είναι το κοινωνικό πλαίσιο όπου οι φασίστες νιώθουν δυνατοί να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους για εξόντωση των μη ελλήνων, όπου οι άνδρες νιώθουν δυνατοί να σκοτώσουν τις γυναίκες που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, όπου οι νοικοκυρέοι ιδιοκτήτες έχουν την άνεση να λιντσάρουν και να σκοτώσουν στο ξύλο προκειμένου να “υπερασπιστούν” την ιδιοκτησία τους. Είναι η ωμή πραγματικότητα που βιώνουμε στον κόσμο των αφεντικών. Εκφρασμένη άλλοτε από τους επίσημους φορείς του κράτος και άλλοτε από τα εν δυνάμει εφεδρικά στελέχη του.

Απέναντι στη δομική, φανερή ή αόρατη, βία που δεχόμαστε ο Δεκέμβρης απάντησε με εξέγερση και καταστροφή. Μια καταστροφή όμως που εμπεριείχε έναν άλλον κόσμο, διαφορετικό από τον κυρίαρχο κόσμο της εξουσίας. Ήταν ένας μήνας δημιουργίας, αγώνα και συνάντησης που ως βίωμα και εμπειρία μας άλλαξε ριζικά και επηρέασε καθοριστικά την καθημερινή ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Είναι στο χέρι των ίδιων των εξεγερμένων να μετουσιώνουν το αυθόρμητο της εξέγερσης σε σταθερές δομές και κοινότητες αγώνα, ενάντια σε ειδικούς και κόμματα. Σε τέτοιου είδους κινήσεις βρίσκεται η δική μας ελπίδα. Στις εξεγέρσεις που απαιτούνται στο εδώ και στο τώρα. Εξάλλου, ένα από τα βασικά μαθήματα του Δεκέμβρη είναι πως

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΡΩΤΟΣ - ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ.

αναρχικές- αναρχικοί»

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Διαμαρτυρία της ΚΝΕ έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία

20:21

Κώστας Βουτσάς: Όλη η αλήθεια για τη διαθήκη - Έτσι μοίρασε την περιουσία του

20:20

Τρόμος για 18χρονο ψαροντουφεκά! Καρέ – καρέ η «συνάντηση» του με καρχαρία (pics)

20:20

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Γενέθλια για την παρουσιάστρια - Δείτε πόσο χρονών είναι

20:19

Θρίλερ με 27χρονη στην Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή μετά τη γέννα - Το μοιραίο λάθος και οι ευθύνες

20:19

Νεκρό 6χρονο παιδάκι - Γλίστρησε μέσα στη λεκάνη και πνίγηκε (pics)

20:18

«Ανοίγει» ο δρόμος για ταχύτερη συνταξιοδότηση ανδρών δημοσίων υπαλλήλων - Δείτε ποιους αφορά

20:18

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτή είναι η αμύθητη περιουσία της – Δείτε πόσα χρήματα έχει

20:18

Θρήνος στην Χίο: Πέθανε ο «Μπίμπος» - Η συγκλονιστική ιστορία

20:17

Ειρήνη Λαγούδη: Στην αντεπίθεση ο γιατρός - «Έκανα υπομονή δύο χρόνια»

20:11

Πώς έμοιαζαν οι σωστοί άντρες της δεκαετίας του '90;

20:10

Βασίλης Τσεκούρας: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον δημοσιογράφο - Δύσκολη μάχη στην Εντατική

20:10

Επίθεση με βιτριόλι: «Αγγίζουν» τη μαυροντυμένη οι Αρχές

20:09

ΤΩΡΑ: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (pics+vid)

20:02

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα δεδομένα για το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι με… κορονοϊό (photos)

20:01

Οι 4 διαφορετικοί τύποι Διδύμων

20:00

Άκουσαν θόρυβο στην αυλή τους - Απίστευτο αυτό που είδαν μόλις τσέκαραν την κάμερα ασφαλείας (vid)

19:54

Tα νέα premium laptops MateBook X Prο και MateBook 13 της Huawei είναι εδώ

19:52

Κορονοϊός: «Χαμόγελα» στην Ισπανία - Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο, 71 νέα κρούσματα

19:51

ΗΠΑ: Επικό βίντεο! Αστυνομικοί συλλαμβάνουν Αφροαμερικάνο - Τους προκύπτει... πράκτορας του FBI (vid

19:50

Κεραμέως: 80% προσέλευση μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

19:37

Σταϊκούρας: Στο 1,4 δισ. η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

19:33

Κορονοϊός Ιταλία: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων - Περιορίζεται ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ

19:30

Έλαιο αργκάν: 7 σημαντικά οφέλη για τα μαλλιά και το σώμα (βίντεο)

19:30

Σκληρές εικόνες: Ιπποπόταμος τρώει ιπποπόταμο!

19:24

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακατέλαβαν την Αλ Ασάμπια

19:15

Απίστευτο: Κινδυνεύουν με τιμωρία οι παίκτες που έστειλαν μηνύματα για τον Φλόιντ (videos+photos)

19:05

ΚΕΠ Plus: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύει την νεοφυή επιχειρηματικότητα

19:02

Σύζυγος ηθοποιού τον έκανε ρεζίλι: «Πρέπει να είσαι κακός άνθρωπος για να κερατώνεις στην καραντίνα»

19:00

Κύπρος - Λεμεσός: Νεκρός ο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο (pics)

18:58

«Επτά»: Το νέο τραγούδι του Νίκου Δούρου

18:53

Διάβημα στην Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ ο Πρέσβυς της Τουρκίας

18:51

Κορονοϊός: 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα - Δύο νέα κρούσματα

18:50

Fortune Cookie: Η «προφητεία» σου για σήμερα 01/06

18:50

Άνοιξε το μπάρμπεκιου για να ψήσει - Τρελάθηκε μ’ αυτό που βρήκε μέσα! (pics)

18:49

Τρόμος! Δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που κατέγραψε η κάμερα το βράδυ στον κήπο του (pics)

18:48

Power of love: Ζένια Σολδάτου - Βασίλης Χαλκιάς: Είναι μαζί! Όλες οι λεπτομέρειες της σχέσης τους!

18:38

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Το R0 στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,3 την Κυριακή

18:30

MasterChef: Αυτή είναι η κούκλα πρώην σύντροφος του Διονύση

18:27

Χάρι – Μέγκαν: «Σφαλιάρα» από το Instagram για το ζευγάρι – Έχασαν χιλιάδες followers (pics)

18:24

Επίθεση με βιτριόλι: Έτσι θα βρουν την «μαυροντυμένη» - Το στοιχείο που καταρρίπτει το άλλοθι της

18:18

Κοιτάξτε καλά: Βλέπετε κάτι περίεργο στα πόδια του ελέφαντα;

18:15

Προσοχή: Ποιες είναι οι παγίδες των κρατήσεων σε εισιτήρια και ξενοδοχεία

18:10

Ο Ήλιος ξύπνησε; Η ισχυρότερη αναλαμπή από τον Οκτώβριο του 2017 – Τι σημαίνει για τους επιστήμονες;

18:09

Σαρώνει η κακοκαιρία: Ποιες περιοχές «χτύπησε» – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

18:08

Kορoνοϊός στην Κύπρο: 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

18:03

ΠΑΟΚ: Τα βρήκαν για το «ψαλίδι» παίκτες και ΠΑΕ

18:03

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» - Προτάσεις για μία εβδομάδα

18:00

Εικόνες σοκ: Έπεσε από βράχο 60 μέτρων στη θάλασσα - «Πάγωσαν» μόλις είδαν τι έπαθε (vid)

17:59

H Kylie Jenner απαντά στο σκάνδαλο με τα μούφα δις!

17:55
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved