ΕΛΛΑΔΑ

13η σύνταξη: Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ - Γιατί δόθηκε ψαλιδισμένη

13η σύνταξη: Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ - Γιατί δόθηκε ψαλιδισμένη

Από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου η 13η σύνταξη καταβάλλεται και στα γκισέ των τραπεζών. 

Η 13η σύνταξη πιστώθηκε από την Παρασκευή στους συνταξιούχους οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η παροχή ήταν «κουτσουρεμένη». Κι αυτό γιατί παρακρατήθηκε 6% εισφορά υγείας, ενώ για όσους συνταξιούχους ξεπερνάνε το αφορολόγητο όριο, δηλαδή οι συντάξεις τους συνολικά είναι πάνω από 720 ευρώ τον μήνα, «πέφτει» και κράτηση φόρου 22%.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κανείς δεν γνωρίζει καθώς ακριβώς για ποιο λόγο δόθηκε κουτσουρεμένη η 13η σύνταξη, επειδή κανένας δικαιούχος - μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου δεν ξέρει το πραγματικό ποσό της σύνταξής του (εδώ και μήνες δεν έχουν δοθεί τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα).

Όπως αναφέρουν νομικοί και εκπρόσωποι συνταξιούχων στη Δημοκρατία εδώ και τρεις μέρες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από συνταξιούχους οι οποίοι διαμαρτύρονται επειδή διαπίστωσαν ότι έλαβαν ποσό 13ης σύνταξης σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν, βάσει κυβερνητικών εξαγγελιών.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε στο παρελθόν η 13ησύνταξη είχε παρακράτηση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια λίγο πριν από την εκταμίευση της σχετικής παροχής, προβλέπεται πως το συνολικό κόστος της για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 971 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μόλις τα 826 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 145 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν ως κρατήσεις αφενός στην εφορία, δηλαδή απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και αφετέρου στον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, 90 εκατ. ευρώ θα πάνε στο ΓΛΚ μέσω φορολογικών κρατήσεων. Επιπλέον, 55 εκατ. ευρώ προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ μέσω της εισφοράς 6% η οποία θα επιβληθεί στη λεγόμενη 13η σύνταξη.

Βάση υπολογισμού για όλους είναι η μεικτή κύρια σύνταξη ή το άθροισμα μεικτών κύριων συντάξεων. Έως τα 500 ευρώ όλοι θα λάβουν μια ολόκληρη σύνταξη, από τα 500 έως τα 600 ευρώ θα λάβουν το 70%, από τα 600 έως τα 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% και όσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% χωρίς πλαφόν.

Παραδείγματα

  • Συνταξιούχος με καθαρή σύνταξη 561 ευρώ έλαβε ως 13η σύνταξη 323 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με καθαρή σύνταξη 681 ευρώ έλαβε 13η σύνταξη ύψους 249 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με καθαρή σύνταξη 794 ευρώ έλαβε ως 13η σύνταξη 309 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με καθαρή σύνταξη 1.135 ευρώ έλαβε ως 13η σύνταξη 301 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: Μειωμένος ΦΠΑ: Φθηνότερα από σήμερα (20/5) χιλιάδες τρόφιμα - Σε προϊόντα πέφτουν οι τιμές

120 δόσεις: Θέμα χρόνου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις - Αναλυτικά τα βήματα