«Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα», τόνισε η μητέρα της 8χρονης που τραυματίστηκε όταν έπεσε ανεμιστήρας οροφής κατά τη διάρκεια μαθήματος, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ανακουφισμένη είναι η μητέρα της μαθήτριας που τραυματίστηκε την περασμένη Πέμπτη (20/09), καθώς η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι καλή και αναμένεται, εκτός απροόπτο να πάρει σήμερα εξιτήριο. Παράλληλα όμως η Ζέτα Τοπάλη κατήγγειλε ότι «το σχολείο είναι πολύ παλιό και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» και συμπλήρωσε πως οι γονείς τα έχουν επανειλημμένως επισημάνει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 έξω από το Νοσοκομείο Γεννηματά, ανέφερε πως η εγκατάσταση του συγκεκριμένου ανεμιστήρα οροφής δεν είχε γίνει από το αρμόδιο συνεργείο και ήταν πρόχειρη. «Δεν ξέρω ποιος έχει κάνει την εγκατάσταση, αυτό που ξέρω είναι ότι κινδύνευσαν τα παιδιά μας», τόνισε και έκανε λόγο για μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

Δείτε το βίντεο στη gallery του Newsbomb.gr

Διαμαρτυρία γονέων

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν το πρωί γονείς έξω από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου την περασμένη εβδομάδα τραυματίστηκαν ελαφρά δύο μαθητές, ύστερα από πτώση ανεμιστήρα σε αίθουσα διδασκαλίας.

Οι συγκεντρωμένοι γονείς ζητούν την άμεση διενέργεια εργασιών συντήρησης στο σχολικό κτήριο, ώστε -όπως δηλώνουν- τα παιδιά τους να είναι πιο ασφαλή.

«Απαραίτητος ο συνολικός έλεγχος»

Το 5ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το πρωί ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, προκειμένου να μιλήσει με τους δασκάλους αλλά και τους γονείς του σχολείου, ύστερα από το περιστατικό. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ανανιάδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», εκφράζοντας την άποψη ότι αφού η λειτουργία των σχολείων έχει περάσει στην ευθύνη των δήμων, θα έπρεπε να γίνεται από αυτούς ένας συνολικός έλεγχος καλής λειτουργίας.

«Όλη η λειτουργία των σχολικών κτηρίων έχει περάσει στον δήμο. Τώρα ο δήμος επιβλέπει όλο το κτήριο και δεν θα δει ότι υπάρχει και ανεμιστήρας οροφής;», αναρωτήθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης. Όπως τόνισε ο κ. Ανανιάδης, «υπάρχει ανεμιστήρας σε κάθε τάξη στο σχολείο αυτό. Κανονικά έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος να τους δουλέψουν σε όλες τις κλίμακες για να δουν αν ο ανεμιστήρας είναι καλά βιδωμένος στην οροφή».

Ο ανεμιστήρας έπεσε στο κέντρο της αίθουσας, σημείωσε ο κ. Ανανιάδης «και θα μπορούσαμε να είχαμε πιο δυσάρεστα αποτελέσματα. Άνοιξε τον ανεμιστήρα η δασκάλα και ξαφνικά έπεσε. Ήταν τεχνικό θέμα»

Το σχολικό κτήριο βάφτηκε το καλοκαίρι, ωστόσο ένας συνολικός έλεγχος ενδεχομένως από μικτά κλιμάκια θα ήταν η πιο ασφαλής επιλογή, υποστήριξε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης. «Μπαίνουμε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες όταν έχεις ένα κτήριο και το βάφεις, δεν μπορείς να ελέγξεις έναν ανεμιστήρα, είναι τόσο δύσκολο για μια υπηρεσία να το κάνει; Αν έκανε μία δοκιμή το καλοκαίρι ή αρχές Σεπτεμβρίου θα έβλεπαν ότι δεν ήταν καλά στερεωμένος στην οροφή» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επαφή με τον δήμο και την τεχνική υπηρεσία του. «Έχει την επίβλεψη και μετά την αυτοψία θα διαπιστώσει αν το είναι κτήριο κατάλληλο». Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε μάλιστα ότι η αυτοψία θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα του σχολείου, το οποίο είχε κριθεί -ύστερα από έλεγχο του 2014- ότι έχει σοβαρά δομικά και στατικά προβλήματα (για το οποίο μιλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικου Σχολείου Θεσσαλονίκης)

«Υπάρχει ένα έλεγχος το 2014, ο οποίος κρίνει το βορειοανατολικό μέρος του σχολείου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο λόγω καθίζησης» καταλήγει ο κ. Ανανιάδης.

Όπως είχε τονίσει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα, "την αρχική απόφαση για την τοποθέτηση πρόσθετου εξοπλισμού όπως ανεμιστήρες, τη λαμβάνει η διεύθυνση του σχολείου και η συντήρηση γίνεται από τους ίδιους. Η πάγια θέση του δήμου για την τοποθέτηση τέτοιων είναι αρνητική και σε σπάνιες περιπτώσεις καλύπτονται έξοδα εγκατάστασης".

Το χρονικό

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος ανεμιστήρας οροφής αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω σε δύο μαθητές.

Οι δύο μαθητές τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Στο σχολείο αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός.

Το κτήριο είναι άσχημη κατάσταση και θα πρέπει να γίνουν εργασίες ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα με ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

Κοσμηματοπωλείο Ομόνοια: Ο ιατροδικαστής λύνει το γρίφο - Φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για αντίποινα

Μετρητά... τέλος! Τι αλλάζει στις αγορές σας με κάρτα

Θεσσαλονίκη: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τη μητέρα του παιδιού που τραυματίστηκε από ανεμιστήρα
01
Θεσσαλονίκη: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τη μητέρα του παιδιού που τραυματίστηκε από ανεμιστήρα