ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η Γερμανία και η Ευρώπη στην μετά - Μέρκελ εποχή

Η Γερμανία και η Ευρώπη στην μετά - Μέρκελ εποχή

Η Άνγκελα Μέρκελ μας αποχαιρετά (και από τη Αθήνα σήμερα), αφήνοντας πίσω της εξαιρετικά αμφιλεγόμενες αποφάσεις και επιλογές τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και σε αυτό της εξωτερικής πολιτικής και της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Η αυτοκριτική της, δείγματα της οποίας έχει ήδη δώσει, δεν φαίνεται ικανή να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία με τα τιμωρητικά μνημόνια που επέβαλε η Γερμανία την προηγούμενη δεκαετία. Όπως επίσης, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων που πεισματικά ακολούθησε το Βερολίνο μεταξύ της επιτιθέμενης και προκλητικής Τουρκίας και των δυο χωρών - μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι όμως το εάν η Γερμανία στην μετά - Μέρκελ εποχή, θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική ή την ίδια με ορισμένες αποχρώσεις απλά. Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει κάτι διαφορετικό στην οικονομία, στις διεθνείς σχέσεις, στην διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής με την «ευλογία» των Γερμανών;

Τα μέχρι τώρα δείγματα φανερώνουν πως θα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι».
Τα πρόσωπα στα καίρια κυβερνητικά πόστα, παίζουν ρόλο. Προφανώς έχει διαφορά το να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ένας εκπρόσωπος των φιλελεύθερων, απ’ ότι ένας εκπρόσωπος των «πράσινων». Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Η συνολική πολιτική φιλοσοφία των Γερμανών, παρά την ήττα των χριστιανοδημοκρατών, δεν φαίνεται να αλλάζει.

Το Βερολίνο συνεχίζει και τώρα να υπονομεύει, μέσω των αναβολών, των ατέρμονων συζητήσεων το ζήτημα που θέτουν πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Γαλλία) για την διαμόρφωση μιας ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Ο ευρωστρατος δεν είναι στα πλάνα των Γερμανών ούτε τώρα. Στην οικονομία, ο ευρωπαϊκός βορράς (με απλά λόγια οι Γερμανοί και οι χώρες - δορυφόροι της) τορπίλισαν την προοπτική μιας ενιαίας αντιμετώπισης από την Ευρώπη της έκρηξης στην ενέργεια. Άφησαν την κάθε χώρα να διαχειριστεί μόνη της, το μείζον πρόβλημα. Στα ευρύτερα οικονομικά, μπορεί οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2023 να είναι ακόμη σχετικά χαλαρές, αλλά οι γερμανικές «φωνές» για την υιοθέτηση ενός πιο αυστηρού σύμφωνου δημοσιονομικής προσαρμογής είναι (και πάλι) παρούσες.

Όλα αυτά μένει να επαναβεβαιωθούν, μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Η αίσθηση που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας πάντως, είναι πως πολλά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η Ελλάδα - και σε αυτό συμφωνούν όλες οι ισχυρές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας - έχει κάθε λόγο να διατηρεί καλές σχέσεις με την Γερμανία . Χρειάζεται όμως και ρεαλισμός στο τι μπορούμε να περιμένουμε από το Βερολίνο και αυτά δεν είναι πολλά.

Η συμφωνία με την Γαλλία είναι αυτή που άλλαξε τους «όρους του παιχνιδιού» στην ΝΑ Μεσόγειο αλλά και - πιθανώς - στο εσωτερικό της ΕΕ, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και εφ όσον οι Γερμανοί μείνουν στην «γραμμή Μέρκελ» στην εξωτερική πολιτική.

Η νέα - δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας, με τις συμμαχίες με την Γαλλία αλλά και με χώρες - κλειδιά στην περιοχή μας, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος αλλά και με την Σαουδική Αραβία, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους: Δεν επενδύουμε σε έναν «παίκτη», όσο ισχυρός κι αν αυτός είναι , αλλά σε πολυεπιπεδες συμμαχίες που την κρίσιμη στιγμή θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

edupass.gov.gr: Τι αλλάζει για τη δήλωση self test στα δημόσια σχολεία - Τι ισχύει για τα ιδιωτικά

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Χαριστική βολή» η ενεργειακή κρίση – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Μητσοτάκης - Μέρκελ: Το... μενού που είχε το δείπνο με θέα την Ακρόπολη - Δείτε τις φωτογραφίες