ΥΓΕΙΑ

Οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ που «τρέμουν» στο υπουργείο Υγείας

Οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ που «τρέμουν» στο υπουργείο Υγείας

Δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν από χθες το νέο πονοκέφαλο του υπουργείου Υγείας, ενώ είναι σε αναμονή και για τις αποφάσεις του ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι γιατροί για το μισθολόγιο και για το πλαφόν συνταγογράφησης.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση των νοσοκομειακών γιατρών για τα επιδόματα βιβλιοθήκης και συνεδρίων, η ΟΕΝΓΕ θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κ. Δ. Βαρνάβα, η ΟΕΝΓΕ έχει ήδη θέσει το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα το θέσει άμεσα και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απαιτώντας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μη φορολογούνται τα συγκεκριμένα επιδόματα.

Άλλωστε σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, τα επιδόματα δίνονται για κάλυψη πρόσθετων δαπανών στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ έρχεται να προστεθεί σε μία άλλη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, την οποία θα εξετάσει προς αξιοποίηση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πρόκειται για τη δυνατότητα των γιατρών ΕΣΥ και των ειδικευομένων και των επικουρικών γιατρών να διεκδικήσουν τη διαφορά αποδοχών τους που προέκυψε από την εφαρμογή του Ν. 4093/2012, από τον Αύγουστο του 2012 και εντεύθεν, ενόψει της υπ΄ αριθμ. 2192/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά στις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων.

Δείτε εδώ την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της φορολόγησης των επιδομάτων βιβλιοθήκης και συνεδρίων.

Πηγή: onMed.gr

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη για τα υγειονομικά προβλήματα στις ομάδες μεταναστών